Ivana Šuláková: Potmě

18. září 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Podle údajů Fóra dárců věnovali loni Češi na dobročinné účely přes 31 miliónů korun. Nejvíce to bylo na dlouhodobé projekty, jako jsou sbírky Pomozte dětem, Centrum Paraple anebo na Světlušku. Poslední jmenovaná sbírka má právě za sebou týden, v němž se každoročně odehrává přímo v ulicích měst a obcí.

Tento týden jste mohli v ulicích měst potkat Světlušky. Řeč ale není o okřídlených broučcích, které si ještě možná pamatujete z dětské knížky Jana Karafiáta. Jde o dobrovolníky, kteří s kasičkami vyrazili mezi lidi, aby od nich vybírali příspěvky určené na pomoc nevidomým a slabozrakým. Tradiční sbírka rozhlasového nadačního fondu Světluška začala v pondělí tento týden a i tentokrát do ní přispěly tisíce lidí. Proč?

Možná proto, že sami mají v rodině někoho, kdo má potíže se zrakem. Možná proto, že přispívají na charitativní projekty pravidelně a soucítí s těmi, kteří to mají v životě kvůli handicapu opravdu složité. A možná také přispěli úplně poprvé a jen kvůli tomu, že si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to asi je nevidět. Umožnila jim to mimo jiné autobusová Kavárna POTMĚ, která jezdí po celé České republice.

Byla před časem i v Ostravě, a tak jsem si tam zašla vypít hrníček, který mi připravil a přinesl nevidomý kavárník. Zatímco on si počínal skutečně bravurně a neukápl z nápoje ani slzu, já se pořádně pobryndala. Skvrnu, kterou jsem si na tričku nechtěně vyrobila, se mi úplně vyprat nepodařilo a vidět je dodnes. Onen mladý muž, který mi kávu přinesl, by asi nějaký flek neřešil, prostě by ho neviděl. Řeší daleko větší potíže.

Snad je jemu i jiným podobně handicapovaným pomohou zmírnit i peníze od dárců. Ty, které vybraly Světlušky v ulicích, které chodí po celý rok na speciální konto a které utržila Kavárna POTMĚ za speciální hrníčky. Rozhodně dobře poslouží i díky vám všem, kteří jste svým dílem přispěli a ještě přispějete. Mimochodem, z onoho světluščího hrníčku, který jsem v kavárně dostala, chutná ranní káva opravdu výtečně!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.