Ivana Šuláková: Rukojmí

27. duben 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Získat kvalitní vzdělání není dnes vůbec jednoduché. Škol je možná i více, než by jich mělo být, stejně jako jejich nabídka. Jak ale vybrat tu, která bude studenta bavit a posléze mu dá i správnou průpravu pro příští práci? A to ještě vůbec nemáte jistotu, že si vyberete obor, o který bude za pár let u příštích zaměstnavatelů zájem! Je to dlouhá cesta, často dost nákladná. Někdy se na ní můžete setkat i se zcela nečekanou překážkou.

Máte rádi akční příběhy? V tom případě vám mohu dát jedno doporučení. Neutrácejte peníze za drahé filmy v kině nebo na DVD, a vydejte se do Havířova. Je tam jedna soukromá škola, jejíž studenti se stali rukojmími. Ne, na místní teenagery nikdo nemíří opravdovou pistolí, ale pomyslnou zbraň s ostrými náboji proti nim přeci jen použili.

Tak já totiž vidím nátlakovou metodu, kterou na nich vyzkoušel majitel budovy, v níž tato vzdělávací instituce sídlí. Už od začátku tohoto týdne budoucí kuchaři a karosáři v Havířově marně buší na vstupní dveře. Zůstávají zavřené prý proto, že vlastník školy neplatí za nájem. Ten ale pro změnu oponuje údajnými dluhy pronajímatele.

Ať už je pravda na té či oné straně, fakt, že si jedna z nich vybrala za rukojmí právě studenty, je nechutný. Samotní učni jsou v této chvíli možná ještě rádi za pár dnů volna navíc, protože možné důsledky nechápou nebo si je v tomto věku vůbec nepřipouštějí.

Nechtěla bych ale rozhodně být v roli rodiče, jehož potomek se v této situaci ocitl. Jen si to představte: jásáte, že vaše dítko bez větších potíží dokončilo základní školu, pak s ním dramaticky prožíváte přijímací zkoušky, nejistotu, zda bude přijat ke studiu a když se konečně blíží maturitní finále, přijde překážka v podobě zavřeného učiliště. A to už vůbec nemluvím o školném, které musíte platit!

Že se vám taková představa nelíbí? Mně také ne. A nejen jako rodiči. Vždyť učiliště dostává milionové dotace z veřejných zdrojů, tedy z peněz vybraných na našich daních!

Jak vlastně funguje veřejná kontrola úřadů, které mají na chod dotovaných škol dohlížet? Jak se vůbec mohlo stát, že spory skončily až zavřenými dveřmi tříd? Znamená to, že podobné časované bomby číhají i jinde?

Problémy privátního havířovského učiliště, které už prošetřuje i policie, nechť jsou výzvou pro kompetentní úředníky k tomu, aby takovým případům uměli do budoucna předejít. Děti by se totiž rukojmím nezodpovědných dospělých neměly stávat nikdy. Ať už jde o školu nebo o cokoliv jiného.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.