Ivana Šuláková: S hlavou ve smogových oblacích

2. únor 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tento týden si kardiaci a astmatici opravdu užili své. Kromě toho, že museli zdolávat hodně nízké teploty, přidal se i všudypřítomný smog. I když v našem regionu není neobvyklým, všichni každou zimu tajně doufáme, že totálně zaprášených dnů bude o něco méně. Kam ale před nimi utéci?

Kardiakům a astmatikům se tento týden opravdu hodně špatně dýchalo a plnili ordinace lékařů. Špatně se dýchalo ale i úplně zdravým lidem, protože polétavý prach místy až pětinásobně překračoval povolené limity. Jenomže, kam před ním utéci? Do práce musí většina z nás chodit bez ohledu na smog a také školáci by kvůli inverzi jen těžko mohli pravidelně zanedbávat výuku. Na konci školního roku by to byla slušná řádka zameškaných dní.

A i kdybyste se zavřeli doma, utěsnili okna a dveře, pustili čističky vzduchu, ven přeci jen občas musíte. Například, když se rozhodnete o víkendu vyrazit za čerstvým vzduchem někam na hory. Ve smogových dnech vám doporučuji výstup na Lysou horu. Zvládnete-li cestu zamořeným podhůřím ve zdraví, odmění vás nahoře příroda úžasným výhledem a také - čistým vzduchem. Dokonce na vlastní oči uvidíte vrstvu smogu, kterou jste se museli na cestě k vrcholu probojovat.

Jenomže, ne každý si na takový výšlap troufne. A pokud jste se rozhodli pro nějakou mírnější a hlavně - níže položenou variantu - můžete být notně zklamaní. I na horách totiž žijí lidé, kteří šetří a topí v kamnech tím, co mají zrovna po ruce. Stačí třeba jen špatně vysušené dřevo a je vymalováno! Zatímco vy lačníte po čistém horském vzduchu, místy můžete inhalovat leda tak hustý kouř z komínů či v lepším případě cigaretový kouř v místní hospodě.

Kam ale před inverzí utéci? V tomto případě je každá rada drahá. Kromě oné Lysé hory najdeme na Ostravsku azyl s čistým vzduchem jen obtížně. Takové paneláky, jejichž nejvyšší patra by dosáhla až nad vrstvu smogu, totiž nemáme. Kdyby ano, bylo by asi na ostravském sídlišti Dubina přelidněno. Možná je to inspirace pro stavební projektanty, kteří rádi nosí hlavu v oblacích :-) Léta zkušeností totiž jasně říkají, že držet se při zemi může přinést trvalé podlomení zdraví.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.