Ivana Šuláková: Školníci

18. říjen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O případu ženy, která tento týden ve škole ve Žďáru nad Sázavou ubodala jednoho ze studentů, už zřejmě slyšel každý. Jde o schizofreničku, která má na svědomí i dřívější útok v jedné z havířovských škol. Lékaři ji propustili z psychiatrické léčebny a ona poté páchala další násilí. Odborníci i politici teď hledají viníka a plánují, jak do budoucna ochránit děti ve školách.

Je to už dost dávno, kdy jsem chodila do školy, ale tu dobu si pamatuji přesně. Ti, kteří neměli se vstáváním problémy, den co den postávali v hloučcích před školní budovou a trpělivě čekali, až ve tři čtvrtě na osm školník zachrastí klíči a odemkne bránu.

Já ranním ptáčetem nebyla, a tak jsem přicházela, lépe řečeno dobíhala, až s prvním zvoněním. Ti, kteří byli ještě pomalejší než já, měli smůlu. Přesně v osm hodin totiž školník opět zacinkal klíči a vrata zamknul.

Stejný rituál se opakoval, když žáci budovu opouštěli. Kdo přišel později nebo odcházel dříve, musel na školníka zazvonit.

Tenhle jednoduchý recept kontroly byl ale úplně běžný i jinde. Byl ochranou před zloději. Byla totiž doba, kdy se nám o digitálních kamerách ani nezdálo, stejně tak o GPS nebo speciálních elektronických zámcích na čipy.

Školník byl tím, který kontroloval, měl přehled a občas káral i ty, kvůli kterým musel přijít odemknout speciálně i po osmé. Učitele, kterým se taky občas podařilo zaspat, nevyjímaje. Měl proto patřičnou autoritu a dá se říci, že možná i větší, než ředitelka. A co je podstatné - po škole se díky němu nepoflakoval nikdo, kdo tam neměl co pohledávat!

A proč o tom mluvím? Protože se nestačím divit, jaké nesmysly některé pomazané hlavy vymýšlejí, když debatují o tom, jak ochránit školáky před podobnými lidmi, jakým je třeba ona schizofrenička, která útočila v Havířově a ve Žďáru nad Sázavou.

Kamery, elektronické zámky, čipové karty na vstup do budovy... Způsobů, jak využít moderní techniku k ochraně dětí je určitě spousta. Stojí ale také spoustu peněz, které by školy potřebovaly někde úplně jinde, nemyslíte?

Takže vezměme rozum do hrsti a vraťme se ke starým dobrým školníkům. Určitě neprohloupíme.

autor: š.iva
Spustit audio