Ivana Šuláková: Státní svátek

17. listopad 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Česko si dnes připomíná události 17. listopadu 1989 a 1939. Vzpomínkových akcí se ale účastní jen velmi málo lidí. Jako bychom my, Češi, Moravané a Slezané necítili potřebu vyjadřovat úctu právě tímto způsobem.

Mám odpor vůči oficialitám. Jsem na tom pravděpodobně stejně, jako většina našeho národa nad čtyřicet let věku. Slavnostní proslovy politiků a kladení věnců u památníků ve mně vyvolávají vzpomínky na období, kdy byla ignorace podobných akcí protistátním prohřeškem.

Doba se naštěstí změnila ale má nechuť k proslovům hlavounů s pugéty zůstala. Připadají mi takové nějaké ... násilné. Mám zato, že úctu k odkazu bojovníků za svobodu můžeme vyjadřovat mnohem lidštěji, než okázalostmi před objektivy kamer a fotoaparátů.

Stačí přece, když si při míjení památníku obětem politických represí uvědomím, jak moc se jich nevrátilo zpátky domů. Nebo že při pohledu na pamětní desku věnovanou obětem fašistické zlovůle nebudu zaměňovat Němce s nacistou. A také, když kořeny dnešního Státního svátku nebudu spojovat jen s cinkáním klíčů na Národní třídě v roce 1989.

Že to považujete za samozřejmost? Omyl! Sama jsem byla šokovaná, když se mi jistá žena s patnáctiletou praxí v médiích snažila namluvit, že dnešní Státní svátek má původní kořeny v Sametové revoluci. Fakt, že Den boje za svobodu a demokracii připomíná události, které se odehrály o 50 let dříve, jí prostě uniká.

Uzavření českých vysokých škol nacisty, pohřeb Jana Opletala, devět studentů popravených bez řádného soudu, deportace dalších dvanácti set do koncentračního tábora ... to všechno jsou události, které tvoří naši minulost, paměť i budoucnost. A to bez ohledu na fakt, jestli jste student nebo pracující, papaláš s pugétem u památníku nebo novinář zavrhující oficiality.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.