Ivana Šuláková: Svinovské mosty

17. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Ostravě včera zažili řidiči hodně perné chvíle. Začala totiž dlouho předem ohlášená oprava Svinovských mostů. Klíčová tepna přivádějící silniční dopravu do centra krajského měst a zpět je zčásti neprůjezdná a tak to zůstane řadu měsíců. Řidiči, kteří o změně věděli málo, se s ní vypořádali po svém. Nechtěně přitom způsobili dopravní kolaps.

Troufám si tvrdit, že neexistuje řidič, který by se alespoň jednou nedostal do pořádné dopravní zácpy. Houkající klaksony, nadávající lidé za volantem, túrování motorů, všeobecná nervozita a permanentní pokukování po splašeně ubíhajících ručičkách hodinek - asi tak to vypadá, když uvíznete v koloně. A což teprve, když je zrovna parné léto a vy nemáte v autě klimatizaci! To je teprve lahůdka!

Včerejšek byl ale v ostravských ulicích mrazivý, sněžilo, teploty klesly pod nulu, a řidiči čekající v nekonečných řadách si ve vozech museli přitápět. Zato lidem, kteří celou akci Svinovské mosty naplánovali, řídili nebo byli na souvisejících změnách životně závislí, bylo pořádně horko. Obzvláště ve chvíli, kdy se naprosto neplánovaně ucpala úplně jiná dopravní tepna, než očekávali.

Během dopoledne se totiž prakticky zastavil provoz na důležitém dálničním přivaděči - na Rudné ulici. Paradoxně ve směru, který zůstal i na Svinovských mostech pro motoristy otevřený. Řidiči prostě neměli jasno v tom, kudy se smí a kudy ne, a tak pro jistotu vyrazili právě po Rudné. Zkomplikovali tím život nejen sobě, ale třeba i sanitkám, které s houkajícími majáčky také uvízly v koloně, zásobovacím autům mířícím do nedalekého nákupního centra nebo třeba huťářům mířícím na odpolední směnu.

A co z toho vyplývá? Snad jen to, že si někdy zcela zbytečně drásáme nervy sami. Přitom jen stačí číst noviny, poslouchat zprávy a zajímat se o věci kolem sebe. Takže, dámy a pánové, řidičky a řidiči, pokud dneska budete projíždět Ostravou, nezapomeňte, že Svinovské mosty ve směru na Opavu zůstávají otevřené. A na změnu si počkáte několik měsíců.

autor: š.iva
Spustit audio