Ivana Šuláková: Utajené hlasování

5. duben 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ve Frýdku-Místku se zastupitelé na svém posledním jednání chtěli vrátit do totalitní doby. Tvrdí to alespoň autorka dnešní Poznámky, Ivana Šuláková. Nelíbí se jí totiž, že se tamní komunální politici chtěli schovávat za anonymní hlasování. Tady je její názor.

Asi vám bude připadat logické, že si jako redaktorka nesmírně cením svobody slova. Mladší ročníky se možná diví, proč bychom ji neměli mít, protože nic jiného nezažily. Všichni dříve narození si ale určitě pamatují, co všechno se před listopadem ´89 nesmělo říkat nahlas, co se tajilo, kolik lží jsme si museli vyslechnout a jak se za pravdu posílalo do vězení.

Právě proto mě doslova nadzvedla snaha současného sociálně-demokratického vedení Frýdku-Místku, které chtělo prosadit tajné hlasování zastupitelů. Naštěstí se mu to nepodařilo a kvůli vehementnímu odporu nejen opozice svůj návrh nakonec z jednání stáhlo. A proč se vůbec o něco podobného seskupení kolem současného starosty pokusilo? Prý proto, že je tajné hlasování svobodnější.

Nevím, jak vy, ale já mám pocit, že nás tihle politici mají za hlupáky. O jaké svobodě vlastně mluví? O té občanské, která nám umožňuje svobodně volit a říkat své názory? Tu máme v Česku už více než 25 let! Nikdo nás přece nenutí dělat něco, co nechceme. Dokonce ani hlasovat na jednáních zastupitelstva proti svému svědomí. Ani výmluva na stranickou odpovědnost u mne neobstojí.

Já osobně za tajným hlasování vidím jen obyčejnou zbabělost postavit se z svá rozhodnutí. Ať už jsou dobrá nebo špatná, což většinou ukáže až čas, měli bychom je umět veřejně přiznat a třeba i zdůvodnit. Schovávačka za tajné hlasování při připadá slabošská a neetická. Co k tomu říci více? Snad jen mé osobní doporučení - když se bojíte následků svého jednání, netlačte se do politiky!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.