Ivana Šuláková: Válka v reálu

29. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dovedete si představit, že byste kopali na své zahrádce a našli v zemi nevybuchlý granát? Nebo, že byste při rekonstrukci sklepa objevili pod nánosy všelijakých sutin v zemi nevybuchlou leteckou pumu? Pokud se vám podobné situace zdají být hodně přitažené za vlasy, vězte, že pro část našeho regionu jsou stále takřka denní realitou.

Je to už 66 let, kdy se na trase mezi Opavou a Ostravou odehrály jedny z nejtěžších válečných bojů. Strategicky důležité území Ostravy s jeho průmyslovým a surovinovým potenciálem bylo pro Německo životně důležité, a tak tehdejší osvobozovací boje vstoupily do dějin pod názvem Ostravsko-opavská operace. Slezská metropole se dočkala svobody 22. dubna 1945. Z válečného tažení vyšla sice svobodná ale zdecimovaná, zničená, polorozbořená. Dobové fotografie ještě i dnes velmi reálně přibližují dobu, kdy byla Opava pod plnou palbou zbraní všeho druhu. A nejen fotografie. Jsou to i takřka denní nálezy munice z té doby. Je docela pochopitelné, že například při stavbě nové silnice 1/11 nacházejí stavbaři v zemi desítky ba stovky pozůstatků válečných dob. Dostávají se totiž do míst a vrstev, kam za oněch desítek let lidská ruka, či spíše pracovní stroje a nástroje, nedorazily. To se ovšem vůbec nedá říci o samotném centru Opavy. Proto i mě, rodilou Opavačku znalou místních poměrů, zarazila včerejší zpráva o tom, že přímo v centru města likvidovali pyrotechnici nevybuchlou leteckou pumu. Našli ji dělníci, když kutali v zemi hned vedle jednoho z místních obytných domů. A tak jsem si uvědomila, jak strašně málo chybělo, aby i teď mohla do statistik přibýt další oběť války. Paradoxně to mohl být člověk, který bezesporu v době bojů o Opavu ještě ani neběhal po světě. Přiznejme si, válečná historie v podobě učebnicového textu je pro mnohé dnešní školáky až příliš vzdálená. V reálu je ovšem někdy až příliš, příliš blízká.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.