Ivana Šuláková: Volební optimizmus

26. říjen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Volební víkend je v plném proudu. Členové okrskových volebních komisí budou zítra dospávat po náročném dvoudenním maratonu a my, kteří jsme svůj další osud svěřili do jejich rukou, budeme zjišťovat, jestli se naplnila vůle naše nebo nějaká úplně cizí. Vlastně se zúročí vše, co jsme do voleb sami vložili.

Všechny volby v posledních asi osmi letech jsem si stěžovala, že nemůžu odevzdat můj občanský hlas. Starala jsem se totiž o práva vás, posluchačů a nabízela zpravodajský servis z průběhu hlasování i po něm. Na ten můj lístek v modré obálce tak už nějak nezbýval čas.

Letos je ale situace jiná: o volební zpravodajský servis Českého rozhlasu Ostrava se starají jiní kolegové a mě tedy nic nebrání v tom, vyrazit do volební místnosti. Ale ouha! Koho mám vlastně volit? Myslím, že zodpovězení této otázky připadalo nad lidské síly nejen mně ale celé řadě z vás.

Zatímco v jiných letech jsem měla naprosto jasno, letos můj mozek konstatoval, že se nemohu řídit jen pocity a chutí někomu důvěřovat. Na řadu přišel rozum, analýza předchozích roků i volebních slibů. A ani mé dřívější zkušenosti z osobních setkání s některými politiky teď nebyly k zahození.

Ne, rozhodně vás nehodlám ovlivňovat mým vlastním výběrem, protože mnozí z vás se teprve svůj hlas odevzdat chystají. Chci se s vámi jen podělit o mou letošní zkušenost z rozhodování. Věřte tomu nebo ne, ale nevzpomínám si, že bych k nějakému výběru přistupovala s takovou vážností, jako teď.

Jestli nakonec nebudu mít dobrý pocit z celkového výsledku voleb, není v této chvíli až tak podstatné. Vždycky je totiž někdo na straně spokojených a někdo jiný na straně s opačným názorem.

Budu ale rozhodně mít dobrý pocit z toho, jak zodpovědně jsem letošní parlamentní volby brala. A fakt, že i lidé v mém okolí postupovali stejně, nebo že ve velkém žádali o voličské průkazy i ti, kteří jeli na prodloužený víkend pryč, mě jen utvrzuje v přesvědčení, že česká společnost konečně bere veřejnou politiku do svých rukou. Nebo se mýlím?

Optimistický volební víkend vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.