Ivana Šuláková: Vydražení politici

31. březen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Obyvatelé Šenova u Ostravy budou zřejmě prvními v Moravskoslezském kraji, kterým se obec postará o levnější elektřinu. Tamní radní se rozhodli, že takzvané elektronické aukce vyzkouší i na nákupu energií pro místní lidi. Systém, doposud úspěšný při šetření veřejnými penězi, vstoupil i do privátní oblasti. Je o tom také dnešní poznámka Ivany Šulákové.

Ceny stoupají, obchodníci zlevňují jen výjimečně a lidé mají hluboko do kapsy. A nejen lidé. Úřady, které hospodaří s veřejnými penězi, musejí také obracet každou korunu.

Radní velmi pečlivě zvažují, jestli opraví cestu nebo raději vymění střechu na obecní budově. Zvažují každý haléř vydaný na papír do tiskáren, na barvu do razítek či toaletní papír, kterého se v úřadech spotřebuje taky docela dost.

Nouze naučila Dalibora housti a naše úředníky naučila v posledních letech nové praxi: dodavatele spotřebního materiálu či veřejných zakázek vybírají transparentní metodou, takzvanými elektronickými aukcemi.

Prvoplánovitě při nich šlo o zmiňovanou úsporu ale e-aukce přinesly i další efekt - odbouraly i korupční praktiky. Kancelářské potřeby, novou dlažbu obecního chodníku nebo třeba benzín do služebních aut už mnohým institucím nedodávají kamarádi úředníků nebo ti, kteří jim za to strčili odměnu do kapsy.

Vyhrávají firmy a živnostníci, kteří nabídnou kromě kvality i nejnižší cenu. A přesně takový systém se teď některé radnice v Moravskoslezském kraji chystají vyzkoušet i při vybírání dodavatele energií pro své obyvatele. Šenov, Kopřivnice nebo Krnov jsou mezi prvními. Jestli budou úspěšní, zatím nevíme. Teoreticky tak ale pomohou místním lidem ušetřit třeba na elektřině nebo plynu i tisíce korun.

Podle otce myšlenky tuzemských elektronických aukcí, který pochází z Ostravska, se prý takto dá vybrat skoro vše. Slyším to moc ráda ale moje bujná fantazie mě nenechá na pokoji: jak by bylo úžasné, kdybychom třeba podobným způsobem mohli vybírat naše politiky do obecních či krajských zastupitelstev, do dolní i horní komory Parlamentu?

Nechci vůbec zpochybňovat regulérnost voleb v tuzemsku. Ale zkusme si to představit - taková elektronická volební aukce zástupců lidu by byla určitě transparentní, vyhrál by nejkvalitnější a zároveň nejlacinější politik a ještě by podle pravidel aukce musel na smluvní období dodržet vše, co slíbil. No, není to krásná představa?!

autor: š.iva
Spustit audio