Jak dlouho ještě?

25. květen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každá dobrá zpráva má v těchto dnech cenu zlata. Tuto poznámku napsal Martin Knitl včera večer, kdy meteorologové opět pohrozili vydatnými dešti a krupobitím. Proto se snažil najít něco, co obyvatele postižených obcí potěšilo.


0:00
/
0:00

Ještě před dvěma týdny bych byl za blázna, kdybych jásal nad tím, že se nějaký kopec nepohybuje. Že se doširoka daleka neozývá praskání kmenů a čvachtání ujíždějícího jílu. Dnes to tak není. Horní Bludovice u Havířova oznámily, že se čtvrt kilometru břehu Lučiny přestalo valit do koryta, což by mohlo mít v opačném případě pro celou vesnici nedozírné následky. Až mě bylo bludovického starosty líto, když tak seděl za stolem obsypaným geologickými nákresy, výpočty a schématy vysokého napětí v místech půdního sesuvu. Jeho oddechnutí ale záhy ochromily prognózy vývoje počasí. Další tuny vody mohou totiž udělat s naším krajem prakticky cokoliv. Začetl jsem se do jedné internetové diskuse, kde často bývají bezservítkové výměny názorů na téma Čechy versus Morava a Slezsko nemluvě. Jeden zarytý individualista, který zřejmě nikdy neopustil Václavské náměstí, napsal jednoduchou větu: „Moravo, je to nefér, já vím.“ Hydrometeoodborníci mohou stokrát ujišťovat, že sice jsme kdesi za průměrem vývoje počasí, ale nenormální to není, my tady v blátivém království to prostě musíme vidět jinak. V tomto dalším týdnu, kdy jsou mnozí z nás stále nechtěnými bezdomovci, si přejme jediné: Ať už ve zprávách nemusíme mluvit o sesuvech, ať otevíráme hlavní zpravodajské relace reportážemi z jarmarků anebo zahajování staveb nových hrází proti velké vodě. Je to peklo a jsme v tom všichni, ale jak dlouho ještě?

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.