Jak se žilo v Opavě před sto lety. V Hradci nad Moravicí vystavují historické pohlednice

28. červenec 2017

Svět včerejška na opavských pohlednicích – tak se jmenuje nejnovější výstava v galerii Bílého zámku v Hradci nad Moravicí. Návštěvníci se mohou podívat, jaké pohlednice si lidé v Opavě posílali na přelomu 19. a 20. století. Jsou to často velmi pozoruhodné exempláře. Byli jsme se podívat na vernisáž.

Jsou to záběry všeho možného, ale pojítkem je historie Opavy. Výstava vznikla ze sbírky pana Rudolfa Dybowicze. Co tedy návštěvníci uvidí?

„Ukazuje se hlavně, jak vypadala Opava před sto lety, jaký byl život a jaký byl kolorit. S tím, že když jsem to začal dávat dohromady, tak jsem vždycky říkal, že bych chtěl, aby to zůstalo jako kulturní dědictví Opavanům. Aby se vědělo, jak jsme žili. A tak i vznikla tato výstava,“ vysvětluje sběratel.

Jsou tady vidět unikátní momentky, záběry, jak vypadalo náměstí každý všední den. Uvidíte také, jak se sáňkovalo. Jaký pohled udělá největší radost panu Dybowiczovi?

„Vždycky, když je život. Když jsou tam lidé, něco nečekaného. Například tato pohlednice je malovaná rukou. Má to kus života za sebou. On si to sám namaloval, sám si to napsal a poslal,“ ukazuje na jeden z exponátů.

„Mi se to velmi líbí, protože jsou to staré věci a Opavu znám z dnešní doby. Tak se dívám, co poznám. Co ještě dnes stojí a co už ne, protože Opava byla hodně vybombardovaná. Stojí tam dost nových domů,“ všímá si jedna z návštěvnic.

Pokud se chcete podívat, jak to v Opavě vypadalo kdysi, jak se kdysi žilo, zároveň si projít hradecký zámek, rozsáhlý hradecký park a vůbec udělat si zajímavý výlet, máte možnost. Výstava pohlednic končí 3. září.

autor: mrk
Spustit audio