Jako malé děti

18. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pamatujete si, jak jste v dětství reagovali na to, když vám někdo vzal hračku? Část z vás by určitě odpověděla, že jste si jednoduše vzali jinou a pokračovali ve hře. Druhá část z vás ale určitě odpoví, že se podobná situace neobešla bez potíží. Vztek, pocit ublíženosti a snaha získat oblíbeného králíčka, autíčko nebo panenku opět zpátky byla tím jediným, co vás v dané chvíli zajímalo. Někdy to ale i mezi dospělými jako v mateřské škole. Jen hra bývá záludnější, komplikovanější a pomsta dalekosáhlejší.

0:00
/
0:00

Představte si jedno velké hřiště a na něm několik povykujících lidiček - všichni usilují o jednu společnou hračku. Zatím ji nemají. Dosavadnímu vlastníkovi už není k ničemu a chce ji někomu z nich prodat. O budoucím nabyvateli má jasno - získá ji ten, kdo za ni dá víc, kdo ji při první hře nezničí a kdo se o ni bude dobře starat. Jeden zájemce z davu má ale s majitelem staré nevyřízené účty - ten musí jít z kola ven. Už ví, že hračku nedostane. Začíná se zlobit a připravuje pomstu. Schová od hračky klíček. Bez něj se nedá strojek natáhnout a nepojede. Když ne já, tak nikdo, myslí si asi v tom okamžiku.

Máte pocit, že sledujete příběh z nedalekého dětského hřiště? Omyl! Tento příběh se odehrává úplně jinde. Hřištěm je Ostrava, hračkou ocelářská společnost Vítkovice Steel, jejím stávajícím majitelem je stát a odvrženým zájemcem společnost Mittal Steel. Celé hře přihlíží dalších 8 zájemců. Mittalové se zlobí, chtěli vítkovickou ocelárnu jen pro sebe - tak krásně by se jim hodila do celé sbírky jejich hraček z celého světa! Vymyslí odvetu - schovají klíček od hračky! Lépe řečeno - zastaví ocelárnám dodávky surového železa. Pomsta je dokonána - Vítkovice Steel ztratí na prodejní ceně a schovaný klíček se možná bude hodit i někde jinde!

I tak by se dal převyprávět příběh, který se už několik dnů téměř pravidelně objevuje na stránkách všech novin, v rozhlase i v televizi. Jen jeho důsledky mohou být daleko vážnější něž obyčejná dětská hra. V ohrožení je totiž práce pro stovky lidí. Nezaměstnaností postižený region teď s napětím očekává, co bude následovat. Škoda, že na to pomyslné hřiště s rozhádanými lidičkami nemůže vběhnout nějaký svalnatý tatík a jednoduše naplácat trucujícímu nevychovanci na zadek. Možná by byl celý problém vyřešen!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.