Jarní nálada

21. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Denní teploty se přes den stále častěji šplhají nad nulu. Pomalu a jistě to znamená, že letošní dlouhá a vydatná zima přeci jen začíná ustupovat následujícímu ročnímu období. Těší se na něj většina z nás. Proč?

0:00
/
0:00

Všimli jste si toho také? Venku stále častěji vykukuje slunko zpoza mraků, ptáci ve větvích štěbetají ostošest, lidé se usmívají a zhluboka nadechují vlahý vzduch. Ano, jaro už je opravdu za dveřmi! Osobně si myslím, že ho letošní většina lidí očekává podstatně netrpělivěji než v předchozích letech. Takovou nadílku sněhu, ledu a mrazu jako letos mnozí z nás nezažili vůbec, jiní dávno ve svém dětství. Ve městech jako je třeba Praha, není po sněhu už ani památky, v Ostravě zmrzlé hromady pomalu odtávají, ale na horách drží paní Zima svou nadvládu pevně v rukách.Jsou dokonce místa, do kterých se i dnes dostanete jen pěší a ještě s velkými obtížemi. Příroda nám tentokrát opravdu ukázala, co umí. Jen přitom pevně doufám, že nám svou sílu nebude chtít demonstrovat i teď. Není totiž nic horšího, než utíkat před vodou. O tom, že jí letos na jaře bude zřejmě dost, není třeba pochybovat. Osobně spoléhám na moudrou přírodu, prozíravé vodohospodáře a k tomu i na trochu štěstí. Jednu obrovskou povodeň už jsem v našem regionu zažila na vlastní kůži a hrozně nerada bych si to zopakovala. Nekonečný proud špinavé rozvodněné řeky, lidé plačící nad ztraceným domovem a hrozivé zprávy o ztrátách v médiích mě ještě i dnes tu a tam straší ve snu. A tak se přimlouvám za všechny podobně naladěné lidi: "Přírodo, ty moudrá dámo, dopřej nám krásné jaro a vše co k němu patří - voňavý vzduch, zelenou trávu, ptačí zpěv i usmáté tváře lidí. Možná ti to někdy i vrátíme."

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.