Je Apríl...

1. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

První duben je dnem, kdy si někteří připomínají Den ptactva, jiní si tropí šprťouchlata z kamarádů i kolegů, další nevystrčí bez deštníku ven ani nos. Tento měsíc je prostě obdobím plným převratů a změn. A začíná právě dnes.

0:00
/
0:00

Aprílové počasí, aprílové fórky, aprílové děti...všechno, co nazýváme aprílovým, má jakýsi skrytý, ale přesto jasně vyřčený podtext. Znamená jistou nestálost a proměnlivost, což není příliš lichotivé označení.

Odjakživa mi tento přídomek vadil. Mám totiž smůlu, že v dubnu slavím narozeniny i svátek. Je sice fakt, že nemám ráda strnulost, stereotyp, občas se mi změní nálada z minuty na minutu, ale to ještě neznamená, že musí jít o ryze negativní vlastnosti!

Dovolím si tedy použít modernější výraz a říkat "kreativita" - vynalézavost. No, řekněte, nezní to hezky? Dubnové počasí je kreativní - jasno střídá zataženo, déšť sníh, teplo zimu. Také žerty, kterými bavíme sebe i druhé na prvního dubna jsou kreativní - čím kreativnější, tím lépe se pak bavíme.

A dubnové děti? Slovenský interpret Peter Nagy jim věnoval celou písničku a určitě přitom nemyslel na to, že by lidé narození ve čtvrtém měsíci roku byli roztěkaní, nestálí v partnerských či jiných vztazích nebo třeba náladoví. Takže i tady řekněme, že v dubnu narození lidé jsou prostě - kreativní.

Shrnuto a podtrženo, duben je velmi vynalézavý a přizpůsobivý měsíc, stejně jako všechno, co je s ním spojeno: lidé, počasí nebo třeba ony tradiční fórky. Tak si jich náležitě užijte. Je přece Apríl!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.