Jedna, dvě, chřipka jde...

8. březen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hromady sněhu, teploty v noci klesající hluboko pod nulu, odříznuté hraniční přechody, auta převrácená do příkopů a hromada nemocných lidí doma v posteli. I tak vypadá letošní zima v našem kraji. A jak vypadá letošní zima v redakci zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu Ostrava?

"Jedna, dvě, chřipka jde, nese pytel problémů." .. začala jsem si už docela nesmyslně přeříkávat aktualizovanou verzi známé dětské říkanky. Nedivte se! Počet mých práceschopných kolegů v redakci se dá v tomto období spočítat na prstech jedné ruky. Každé ráno si říkám, že hůř už nemůže být a snažím se uvěřit zprávám lékařů o tom, že epidemie respiračních onemocnění v našem kraji polevuje. Moc se mi to při pohledu do našich prořídlých řad nedaří.

Má obava ze dnů příštích došla tak daleko, že jsem si vypěstovala dokonalou averzi na jakékoliv kýchnutí a zakašlání v okolí. Představa vzduchem se šířící chřipky, nebo dokonce křížení virů všech typů je opravdu dost nechutná a provází mně na každém kroku. Ale náš pracovní den ubíhá příliš rychle na to, abychom se takovým problémem mohli zabývat příliš dlouho.

Každé ráno sečteme zbývající síly a dáme se do další práce. Aktuální zprávy, reportáže i pořady totiž vysíláme každý den, bez ohledu na to, jakým tempem se šíří bacily po krajích českých a moravských. Snad i tu letošní chřipkovou epidemii nakonec zvládneme. Musíme. Už jen kvůli tomu, abychom vás o jejím ústupu a blížícím příchodu kýženého jara mohli brzy informovat.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.