Jedna ze dvou jam dolu Frenštát je už téměř zasypaná

20. září 2023 05:20

Státní podnik Diamo už zasypal velkou část dolu Frenštát v Beskydech. Šachta v Trojanovicích, ve které se černé uhlí nikdy netěžilo, se tak velmi rychle stává minulostí. Každý den se tam v jamách podaří zaplnit kamenivem 100 metrů hloubky.

Jeden z nakladačů právě nabírá plnou lžíci zásypového materiálu, kterého tady bylo přes 210 tisíc tun, vysype ho na pás, ten putuje až k jámě a všechno s velkým rachotem padá dolů.

Čtěte také

„Momentálně jsme v takovém stavu, že zásyp té spodní jámy F4 je prakticky dokončen, a jáma F5 je v hloubce 300 metrů. Hloubka jámy byla 1088 metrů, takže je 788 metrů zasypáno,“ říká Ivan Šimek, závodní na dole Frenštát.

Nezpevněný zásyp skončí 32 metrů pod povrchem, na to přijdou dva metry štěrkového lože a zbývajících 30 metrů bude beton. Na povrchu tak pak už bude vidět jen poklop.

I po zasypání je ale nutné šachtu dál kontrolovat kvůli metanu. A taky kdyby se zásyp propadal, což se výjimečně stává.

„Jámy jsou vybaveny potrubím, kterým je možno ten zásyp doplnit. Zároveň je v té ohlubňové zátce instalováno odplyňovací potrubí, které v případě zejména v období poklesu tlaku je schopno zpod zátky ten plyn odvádět,“ vysvětluje Šimek.

Celkovou likvidaci dolu Frenštát odhaduje státní podnik Diamo do roku 2027. A potom celé území převezme hlavně obec Trojanovice. Z území dolu se stane místo pro bydlení, volný čas a pracovní příležitosti.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související