Ježíšek v supermarketu

24. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Rodiče mají v dnešní době stále větší problémy s tím, aby přesvědčili své ratolesti, že Ježíšek ještě existuje. Dříve to bývalo jednodušší. Na děti se totiž nevalila reklama ze všech stran.

0:00
/
0:00

Dárky nosí Ježíšek, ale asi je kupuje v supermarketu. Tak nějak by se asi dal shrnout přístup mého tříletého synovce k Vánocům. Jeho rodiče mu pochopitelně stále dopřávají víru v nadpřirozeného tvora, který přesně vystihne hromadou dárků pod stromečkem přání každého dítěte, aby mu udělal co největší radost. Naštěstí je malý Richard stále schopný věřit na zázraky. Jenže něco mu nejde do hlavy. Vždycky, když s maminkou někam jde, cestou zpátky domů doslova prolustruje poštovní schránku. V této době je ještě více než obvykle zavalená letáky ze všech super i hypermarketů, a že jich v Ostravě je. Mnohé z nich mají speciální nabídky vánočních dárků pro kluky a holčičky. Můj synovec si je pečlivě prohlíží a až na mrkací panenky či vybavení pro dětskou kuchyňku chce logicky úplně všechno. Vsadím boty, že kdyby náhodou něco ze svého výběru dostal, bude řešit, že to není vše, jestli náhodou Ježíšek na něco nezapomněl, má po čertech výbornou paměť. A jsem ráda, že s ním Štědrý večer trávit nebudu, protože jeho rodiče to bude stát hodně sil, když nepodlehnou a pořídí dárky jinde. Nějak mi tato na jednu stranu pochopitelná taktika obchodníků, na druhou stranu zákeřný útok na malé konzumenty a hlavně peněženky jejich rodičů nejde pod nos. Když jsem se se svým duševním rozpoložením svěřila kolegyni, dostalo se mi odpovědi nečekané leč možná geniální: "Co blbneš, vždyť na těch letácích si děti vyberou, aby pak mohli Ježíškovi přesně určit co chtějí a ještě mu poradí, kde to pořídí nejlevněji a on logicky ušetří čas a zvládne pořídit dárky opravdu pro všechny."

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.