Jiná cesta

18. listopad 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vzrostlé stromy v Ostravě mají naději na delší život. Zelení velikáni totiž často museli ustupovat chodníkům a cestám. Obvodní radnice i magistrát kritizovali odborníci, ekologická sdružení i lidé, kteří mají stromy rádi. Teď ale jeden z úřadů přišel na to, že se stromy se vůbec nemusí válčit.


0:00
/
0:00

Strohý, prázdný, neosobní, cizí... Takový mi teď připadá prostor mezi Divadlem Jiřího Myrona a katedrálou v centru Ostravy. Před časem z této ulice zmizely stromy. Pravdou je, že jejich kořeny chodník pořádně poznamenaly. Věděla jsem, že půjdou k zemi. Když jsem se o rekonstrukci lokality zajímala, vůbec jsem ale nepochopila, že tam radnice žádné nové nevysází. I když se pár stromečků v okolí objevilo, před kostelem podle mě opravdu chybí. Opusťme centrum a zamiřme do Poruby. Škoda, že se tamní radnice nepochlubila dříve. Mohla možná zachránit i zeleň v moravské části Ostravy. Porubští úředníci totiž našli stavitele, který umí technologii, kterou používají radnice v zahraničí, když opravují chodníky, které ničí kořeny. Prostě kolem nich umístí speciální rošty, které pak nesou povrch chodníku. Lidé chodí po rovném a stromy mohou dalších dvacet, třicet let růst. Rekonstrukce sice vyjde dráž, nakonec se ale vyplatí, protože radnice nemusí platit náhradní výsadbu. V Porubě slibují, že technologii budou využívat častěji. Já ale doufám, že se co nejvíce inspirují i další radnice. Vždycky se totiž vymlouvaly, že stromy kácet musejí, že není jiná cesta. Teď je jasné, že existuje.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.