Jsme, jací jsme...

22. září 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zhubnu! Kolikrát jste si už dali toto předsevzetí? Nesčetněkrát? Tak to jste na tom jako autorka dnešní poznámky. Ji navíc k zamyšlení nad shazováním nadbytečných kilogramů přimělo i téma dnešní Lékárny, kterou uslyšíte po půl druhé.

0:00
/
0:00

Vysoká škola hubnutí - tak se jmenuje kniha, kterou napsala Slovenka Edita Šipeky. Dává v ní návod, jak hubnout snadno a rychle. Co se týče zázračných receptů, jsem střízlivá. Zkoušela jsem opravdu všechno a mockrát, ale nikdy to nevyšlo a navíc jsem poté sama ze sebe měla opravdu depresi. Nevím, jestli její triky skutečně fungují, koneckonců si o tom můžete udělat obrázek sami z našeho vysílání, ale v jednom s ní opravdu souhlasím: Všechno máte ve své hlavě! Tak by se dalo velmi zjednodušit její základní pravidlo. Musíte se mít rádi, věřit si, chtít a těšit se z toho, že něco změníte. Dalo by se šmahem doplnit. A to je podle mě svatá pravda.

U svých přátel mám pověst pohodového a usměvavého člověka. A víte proč? Kdysi jsem kdesi vyčetla, že se člověk cítí, jak chce. Jestli se ráno rozhodne, že den stojí za starou belu, tak takový bude. Když se ale ráno opaří, zjistí, že má na tričku flek a vůbec všechno to vypadá na totální kalamitu, stačí se pousmát, hloupé trable hodit za hlavu a říct si, že je prostě úžasný den. Ono to funguje, věřte mi. Mně je díky snad moudrým slovům někoho třeba naprosto bezvýznamného docela dobře. A oka na punčochách, zastříkané kalhoty mě vůbec nerozhodí.

A když mám chuť nevytáhnout během deštivé soboty paty z postele, tak se naprogramuji na splín a s knihou, čajem případně čokoládou si i tyto emoce pořádně užiji. Takže až se rozhodnete, že budete hubnout, pokuste se naprogramovat svou hlavu. Co dělat, když se to nepovede? Zkoušejte to dál. Koneckonců každému z nás chvíli trvalo, než jsme se naučili například psát. Hlavně se nad neúspěchy netrapte!

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.