Kamnáři v rezervaci

21. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnes začíná v Ostravě olympiáda. Nebojte se, není to omyl, Olympiáda profesí je název akce, která by měla zaplnit poloprázdné učebny v některých učňovských oborech.

0:00
/
0:00

Milí návštěvníci, vítejte v pavilonu řemesel! Nalevo vidíte čalouníka, vedle zrovna předvádí své umění mistr kamnářský a naproti se dokončuje výběh pro klempíře, pokud nějakého ovšem do naší rezervace seženeme...

Nemyslete si, tento monolog průvodce nemusí být zase tak nadsazený, jak se zdá. Profese skutečně vymírají, na seznamu ohrožených druhů jsou i sklenáři, podlaháři a další a další. Kamkoliv se podíváte, narazíte na větší nebo menší náborovou akci. Osmáci a deváťáci jsou kořistí desítek firem a škol, které bijí na poplach. Proto se organizátoři snaží vymýšlet vždy něco nového. Tak třeba dnes v Ostravě přinesou zedníci kus stěny a před očima návštěvníků ji perfektně omítnou, instalatéři se pomazlí s různě klikatými vodovodními trubkami, kolem truhlářů zavoní pryskyřice a kolem čalouníků rozkvete supermoderní otoman. Tak nějak by to mohlo na profesní olympiádě vypadat. Každá práce má své kouzlo a nehrozí, že by absolventi skončili jako nezaměstnaní, hlásají samotné úřady práce. Před deseti lety skončila v Ostravě velká série pracovních burz, protože nebyla volná místa. Dnes je aspoň trochu šikovný člověk bez práce naopak těžkou valutou, o kterou se firmy dokáží bezostyšně přetahovat. Věta známá ze socialistických časů: "Nejsou lidi!" dnes nabírá prapodivné a úplně jiné podoby.

Třeba si ekonomika dokáže poradit i bez kamnářů a čalouníků, kdo ví. Ale ukazovat zámečníky v rezervaci zlatých českých rukou, toho se věru dožít nechci.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.