Kauza Kravaře

28. leden 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Možná si vzpomínáte na případ, který na podzim loňského roku rozbouřil nejen město Kravaře. Mladá maminka zemřela 11 dní po porodu na otravu krve a přivolaná záchranka už jí nedokázala pomoci. Pozůstalá rodina se okamžitě pustila do boje za spravedlnost, protože existuje vážné podezření, že došlo k zásadnímu lékařskému pochybení. Co nového v této kauze?

0:00
/
0:00

Byl to tehdy opravdu šok a vzpomínám si, jak i otrlí policejní nebo zdravotničtí mluvčí těžko hledali slova. Marně se tato maminka na začátku šestinedělí dožadovala nějaké pomoci v opavské nemocnici, vždy ji poslali domů. Sepse pak byla drastická a žena prakticky neměla žádnou šanci. Vysílali jsme o tom ostatně velkou reportáž včetně rozhovoru s tatínkem, který jednou bude muset svému malému synkovi vysvětlit, proč nemá maminku. No a co se stalo od té doby? Policie důkladně prostudovala výsledek pitvy zemřelé, myslím, že velmi důkladně, protože až teď zahájila trestní řízení. Mezitím se ledy hnuly také na půdě Moravskoslezského kraje. Je to ovšem pohyb špatným směrem. Znalecká komise byla znalecky ustanovena, znalecky se sešla a dala hlavy dohromady, ovšem na nic kloudného nepřišla. Úředně řečeno - nedospěla k jednoznačnému závěru. Znamená to, že kraj musí opět oprášit telefonní seznamy a hledat jiné odborníky a jinou komisi. A doufat, že tentokrát nějaký hlasitý a jasný názor skutečně vysloví.

Mohu se samozřejmě mýlit, ale není to náhodou tak, že odborníci čekají spíše na výsledek policejního vyšetřování? Že tak trochu taktizují, nechtějí se pouštět do choulostivých samostatných akcí a alibisticky to nechávají na kriminálce? V každém případě by to bylo jednodušší. Mít za zády policejní lejstro vyžaduje mnohem méně odvahy, ať už jsem sebeznalejším znalcem. Také si představte situaci, kdy znalec řekne něco a policie pak prohlásí pravý opak. Možná komisařům křivdím, ale zatím se této prosté obavy zbavit nemohu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.