Kdo je Sznapka?

23. březen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Včera bylo v Českém Těšíně znova velmi rušno. Jak už víte z našeho zpravodajství, opozici se nepodařilo prosadit návrh na hlasování, které by mohlo zbavit funkce starostu Jindřicha Sznapku. Přes všechny kauzy, které se kolem něj točí, zatím svou pozici ustál. Jak je to možné?

0:00
/
0:00

Obvinění z korupce, otevřené pohrdání voliči zhmotněné v označení "hňupi" - to je jen začátek. Výrazný, sebevědomý a nezničitelný Jindřich Sznapka už v pondělí tvrdil, že ustojí všechno možné. Prý akorát bude nutné přečkat nějaké ty emoční výstupy některých zastupitelů. Emoce se včera na zastupitelstvu nekonaly, ale jinak měl starosta pravdu. Devět hlasů bylo málo a žádné hlasování o odstoupení z funkce se nekonalo. Když přítomní obyvatelé ironicky zatleskali, Sznapka prohlásil: "Klidně tleskejte ještě minutu!" Je to myslím docela výmluvné...

Nebojí se jít do útoku, i když nemá na první pohled žádné trumfy v ruce. Nemá daleko k jízlivosti přímo na jednání zastupitelstva a dává široce najevo svou neotřesitelnost. Budeme-li realisty, je to skutečně tak. Nevím, nakolik je pravdivá provázanost mezi jednotlivými českotěšínskými politiky, nakolik jsou jeden druhému za něco vděční a kolik toho kdo na sebe ví. Faktem je, že Jindřich Sznapka má důvod ve svou neotřesitelnost věřit. I když je proti němu krajský šéf strany, nejvyšší šéf strany a spekuluje se dokonce, že do města přijede premiér Paroubek. Anebo je to tím, že už má politiku, jak se říká "na háku", protože není rozhodně nezajištěný a propletence vztahů jsou přece vysoko nad stranickými stanovami? I tady platí, že všechno souvisí se vším, takže právě to je hledanou odpovědí. Starosta Sznapka se nemusí obávat ani Petra Víchy z krajské ČSSD, ani Bohuslava Sobotky ani premiérova přísného výrazu. Je za vodou a vždycky za vodou byl. Můžeme mu vyčítat cokoliv, ale jeho cestě komunální politikou budeme jednou říkat "Sznapkova metoda". Navzdory skřípění zubů odevšad.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.