Když okurky zelenají

22. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnešní pracující člověk se neustále někam honí: do práce a z práce, do obchodu a zase zpět s plnými taškami, za ujíždějícím autobusem, nebo před příliš rychle jedoucím autem... Příkladů by se zcela jistě našla celá řada. Snad právě proto se těšíme na období dovolených. V tuzemsku si jí obvykle nejvíce užíváme v létě. Alespoň pár dnů v poklidu přírody, šplouchajícího moře nebo prostě jen v rodinném kruhu spraví nervy i kondici nejednomu z nás. A pokud si myslíte, že vám během vaší nepřítomnosti v práci něco uteče, určitě se mýlíte.

0:00
/
0:00

Letošní letní dovolená pro mě byla opravu výjimečná. Tedy, přinejmenším svou délkou. Souhrou šťastných náhod, nevybraného loňského volna a spousty odpracovaných dnů navíc se mi podařilo vypustit slovo "zaměstnání" ze svého diáře na celý jeden měsíc. Ještě 48 hodin před prvním dovolenkovým dnem jsem prakticky netušila, jak vůbec tak dlouhé volno využiji. Přitom mi neustále hlavou vířily myšlenky na to, co všechno mi během této doby uteče, o co nenávratně přijdu a jaké veledůležité události mě minou.

Měsíc volna uběhl jako voda. Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem si na svou práci celou tu dobu vůbec nevzpomněla. Ale docela úspěšně se mi dařilo bojkotovat rozhlas, televizi i noviny. Říkala jsem si přitom, že když už nemohu být u jádra dění, nechci o něm raději ani nic vědět. Poslední noc před svým opětovným návratem do redakce už jsem nemohla ani dospat. Plna očekávání jsem otevřela noviny, spustila počítač a začala se zpovídáním svých kolegů. A k čemu jsem došla?

Především k poznání, že dlouhá dovolená je báječná věc a během ní vám vůbec nic neuteče. Ani za 4 týdny neotřásla žádná zásadní událost Ostravou a jejím okolím. Hříšníka Michaela Čaše ještě stále neobvinili za jeho bouračku pod vlivem alkoholu, nezaměstnaných neubylo, centrum krajského města bude rozkopané ještě hodně dlouho a novou vládu taky pořád nemáme. Takže jsem opravdu o nic nepřišla. Aspoň teď vím, proč se v mediálním světe říká létu "okurková sezóna". Neděje se téměř nic. Až na ty dozrávající okurky, které naše sousedka zavařuje ve dne v noci.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.