Kočka v měchu

27. říjen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava chce stavět na cestování. Město proto stále více investuje do rozvoje cestovního ruchu. Mnohé se daří. Například Slezskoostravský hrad, který je s centrem spojený Lávkou unie, se stal oblíbeným cílem procházek Ostravanů i přespolních. Ovšem - i radnice se občas utne a její plány nevycházejí, jak mají.

0:00
/
0:00

Za čtyřiadvacet milionů korun koupilo město v červnu od Miroslava Rosypala areál Miniuni - tedy několik zmenšených modelů významných evropských staveb nedaleko Černé louky. Už tehdy všechny novináře překvapovalo, že koupě proběhla tak hladce. A že s ní více méně souhlasili, schovaní za záminku rozvoje turistiky v Ostravě, zastupitelé v rámci celého politického spektra. Přece jen, Abatec, firma pana Rosypala, pozemky pro Miniuni získala za symbolickou cenu, něco do areálu investovala a skoro to vypadalo, že když si spočítala, že na Miniuni nevydělá, tak ho prodala městu. A ještě k tomu zajistila práci pro stávající zaměstnance, včetně syna pana Rosypala, který stále pracuje jako správce Miniuni, s tím rozdílem, že teď mu výplata chodí od společnosti Ostravské výstavy. Abatec si ústy svého majitele stále stojí na svém - firma mohla jen postavit první patro, město se svým potenciálem má šanci vybudovat mrakodrap. Včera se ovšem šéf Ostravských výstav Karel Burda nechal slyšet, že stále nemají všechny papíry a dokumenty, které potřebují. Dokonce o pomoc museli požádat stavební úřad. Na miniatury významných evropských staveb se chodí dívat o polovinu méně návštěvníků než se původně deklarovalo a hlavně děti si nevyhrají na tamních houpačkách a prolézačkách - ty totiž neodpovídají bezpečnostním normám a tak je tam raději nepustí. Teď to spíše vypadá, že zastupitelé Ostravanům místo víkendové zábavy a atrakce pro turisty koupili kočku v měchu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.