Kocourkov

15. září 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už tento víkend zaplaví mošnovské letiště tisíce lidí. Uskuteční se tam totiž tradiční přehlídka vojenské a záchranářské techniky, která je součástí takzvaných Dnů NATO. Mezi návštěvníky bude i řada novinářů z prestižních redakcí. Ovšem ne ze všech. Proč?

0:00
/
0:00

Na Ostravsku se v posledních letech ustálila řada zajímavých akcí. Patří k nim bezesporu i Dny NATO. Do Mošnova každoročně lákají tisíce nadšenců pro vojenskou a leteckou techniku. Pokud se na ně letos chystáte vyrazit i vy, obrňte se notnou dávkou trpělivosti. Ač se pořadatelé snaží předcházet problémům, akci každoročně provázejí nekonečné davy lidí i kolony aut. Takové zkušenosti mají i novináři, a proto v hojné míře využívali takzvanou akreditaci. Urychlovala práci, usnadňovala dopravu, focení atraktivních snímků, pořízení zvukových záznamů i předání nasbíraných zpráv z tiskového centra do redakce.

Letos se ale pořadatelé rozhodli pro změnu. Redaktorům dají novinářskou visačku výhradně tehdy, když na ně zaměstnavatel prozradí jejich osobní údaje, například: datum narození, číslo občanského průkazu, adresu bydliště. Hájí se ochranou citlivých zón. Že je ale tento požadavek v rozporu s českými zákony nikoho nezajímá. Nám se to ale nelíbí. Zákon na ochranu osobních údajů totiž nesmí obcházet nikdo. A navíc by bylo z pohledu etického přinejmenším podivné, kdyby Český rozhlas, který ve svém vysílání porušování zákona často kritizuje u jiných, sám k podobnému obcházení nařízení přispíval. Jen mě udivuje, že se k obcházení legislativy stejně kriticky nestaví i lidé, kteří v pořadatelském sdružení Jagello figurují a přitom zastávají nebo zastávali vysoké funkce v politice i obchodu. To se pak člověk nemůže divit, že to v parlamentu někdy vypadá jako v Kocourkově!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.