Komáři

10. červen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Bzzzz - slyšíte ho taky? Teď! A tady taky! Plesk! No, jeden to má za sebou, ale jak tak koukám, má velmi početné sourozenectvo. Po zmrzlých povodňových dnech letos zůstalo hodně potenciálních líhnišť nočních rušičů - komárů. Nespal kvůli nim ani autor poznámky.


0:00
/
0:00

Začalo poměrně zajímavé období. Po nedávném návratu velké vody, který zaručeně naštval snad úplně všechny, někoho dohnal dokonce k slzám, po období absolutně promrzlého a nevlídného jara s příchutí podzimních plískanic nastal zlom, a to přímo neskutečný - jako mávnutím kouzelného proutku se rázem obyvatelé Moravy a Slezska ocitli kdesi ve střední Itálii - úkosem pozoruji květináče na balkóně, jestli tam náhle nevykvete citroník a nezavoní oliva.

A navíc - velká voda je zpět. Tentokrát se ale doslova leje z těl a čel a různých dalších částí lidských těl řidičů, lidí v kancelářích, pracujících na zahradách a v podstatě všech, kteří se nedočkali onoho požehnání v podobě klimatizace. No, i když požehnání - v takové velké kanceláři, zvící menšího nádraží, tak, jako u nás v newsroomu, to může být i prokletím. Názory na teplotu pracovního prostoru se tady totiž stejně, jako kdekoliv jinde, předpokládám, liší přímo diametrálně.

Někdo by na ovladači nejraději nacvakal tři stupně nad nulou, a někdo úpí, když je teplota odlišná jen o tři stupně oproti venkovní výhně. Někdo začne po zapnutí centrálního ochlazovače nekontrolovatelně kýchat, jiný se obává útoku zákeřných bakterií, mlsně číhajících kdesi v útrobách tepelného výměníku. Výsledek? Otevřená veškerá okna a dveře, přesto ale nehybný vzduch a horko. Nicméně, přesto to můžeme nazývati kompromisem.

Toto období má ještě další zajímavý prvek (tedy řečeno s notnou dávku cynismu). Tímto prvkem je jistý dvoukřídlý hmyz - Culex Pipiens, Anopheles, Aedes vexans…Tajuplné názvy skrývají krvežíznivé samice komára, kterých se po letošních povodních začala rojit doslova mračna, před nimiž se letos prostě neskryjete ani ve zhasnuté ledničce. Jsou prostě všude a své vampýří sklony ukájejí na ubohých lidských chodících jednohubkách už i za plného slunce, a nikoliv jen v noci, kdy nás odporným bzučením budí ze spánku, kousnou babičku, tatínka, vnučku, a už i Punťa v boudě se zuřivě škrábe, přesto, že má na krku obojek proti blechám. Někde hygienici a specializované hubící firmy můžou pomoci, někde nás nechají státi se nedobrovolnou pochotkou sosákatým hladovcům.

Naštěstí ono zuřivé noční hledání časopisu ke spáchání eutanázie na nočním rušiči spolehlivě vynahradí nádherná, voňavá a prosluněná letní rána, tak moc odlišná od povodněmi napitých, šedivých mraků. Dobré ráno všem - a nezapomeňte přes den vytáhnout repelenty ze zásuvek!

autor: Petr Havránek
Spustit audio