Kraj zatím zvláštní bezpečnostní opatření neplánuje

7. červenec 2005

Severomoravští policisté budou kvůli teroristickým útokům na Londýn dohlížet na důležitá místa. Více mužů v uniformách bude například tam, kde se pohybuje hodně lidí. Jde například o obchodní centra nebo nádraží. Hlídat budou i energetické zdroje či hraniční přechody. Moravskoslezský kraj žádná další zvláštní bezpečnostní opatření neplánuje.

"My samozřejmě bezpečnostní situaci v kraji monitorujeme, jsme ve spojení s příslušnými ústředními správními úřady. V současné chvíli nemáme signály o hrozícím nebezpečí na území kraje, a proto zatím není nutné přijímat žádná zvláštní bezpečnostní opatření. Samozřejmě v případě jakékoliv změny budeme veřejnost informovat," potvrzuje mluvčí Šárka Swiderová.

Tragické události sledují také Angličané žijící v současné době České republice. Graham Coates Gibson bydlí v Háji ve Slezsku a myslí si, že za vším je politika Velké Británie. "Když útočil bin Ládin nebo Iráčané, myslím, že to bylo proto, že Blair a Bush neoprávněně napadli tyto dvě země - Irák a Afghánistán. Přestože nemám rád terorismus jako takový, mám zato, že londýnské útoky zapříčinila Blairova a Bushova politika," míní Gibson.

Logo

Zatím žádná z pozvaných britských kapel neodřekla kvůli teroristickým útokům pozvání na hudební festival Colours of Ostrava. V podvečer má do moravskoslezské metropole dorazit z Anglie skupina Alabama, zítra pak jedna z hvězd festivalu Trans-global Underground. Zástupce pořadatelů Zlata Holušová říká, že exploze, které otřásly Londýnem určitě ovlivní atmosféru festivalu.

"Tento festival je určitě jako multietnická záležitost na tohle velmi citlivá, ale máme zprávy, že zatím veškeré letové spoje fungují normálně. Kapely k nám přijíždějí a přilétávají, takže po této stránce je všechno v pořádku a myslíme si, že právě proto jsou takové festivaly velice důležité, aby ukázaly, že lidi mohou mít k sobě blízko, ať jsou odkudkoli ze světa," uzavírá Holušová.

Britskou metropolí Londýnem otřásla série výbuchů dnes dopoledne. Podle posledních informací šlo o teroristické útoky, které mají na svědomí minimálně 33 lidských životů a 150 zraněných. Podle záchranné služby bylo zraněno kolem 350 lidí, z toho 45 osob vážně. Součet smrtelných obětí se týká tří explozí ve stanicích podzemní dráhy. Počet obětí exploze ve dvoupatrovém autobuse zatím není znám.

autoři: ada , mrk , mik , tif
Spustit audio

Více z pořadu