Krajské volby jednoznačně vyhráli sociální demokraté

19. říjen 2008
Zprávy , Zprávy

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD před ODS, KSČM a KDU-ČSL. Sociální demokracie získala 31 z 65 mandátů, ODS 18, KSČM 11 a KDU-ČSL pět mandátů. Před čtyřmi lety vyhrála ODS s velkým náskokem před KSČM a ČSSD. Ostatní politické subjekty nepřekročily pětiprocentní hranici, a své reprezentanty tak v krajském zastupitelstvu mít nebudou.

Vítězná ČSSD získala 42,63 procenta hlasů a v pětašedesátiletém zastupitelstvu bude mít o 20 více křesel než před čtyřmi lety. ODS, která získala podporu 24,9 procenta voličů, bude tak mít o 11 zastupitelů méně než dosud. Pro komunisty hlasovalo 15,92 procenta lidí, a obsadí tak o šest křesel méně než po volbách v roce 2004. Lidovce volilo 7,1 procenta voličů, což jim vyneslo pět mandátů, po minulých volbách měli osm zastupitelů.

Prohráli jsme, hodnotí volební výsledek dosavadní hejtman kraje Evžen Tošenovský (ODS). Dodal, že je teď třeba zachovat v nové situaci chladnou hlavu. Podle jeho názoru nelze vyloučil, že z budoucích povolebních jednání vzejde i koalice s vítěznou stranou ČSSD.

Tošenovský dále uvedl, že si chce od politiky na čas odpočinout, nevylučuje ale kandidaturu v parlamentních volbách v roce 2010. Výsledek voleb do krajského zastupitelstva jej překvapil.

"Pro mne osobně je to určitý paradox, protože patnáct let jsem vyhrával volby v dobách, kdy ten kraj procházel velmi složitými a těžkými obdobími. Když se kraji neuvěřitelně ekonomicky daří, tak jsme tyto volby prohráli. Politika je někdy velmi složitá. Někdy se vyhrává, někdy prohrává a my s tím nic nezměníme," říká Tošenovský.

"Jsem přesvědčen, že k vítězství sociální demokracie přispěla i centrální politika ODS. To znamená nepopulární reformy a to, že byly zavedeny poplatky ve zdravotnictví a to, že se zdražily potraviny a spousta dalších věcí kolem nás," dodává lídr ČSSD Jaroslav Palas.

Vítězná ČSSD chce zahájit koaliční vyjednávání v Moravskoslezském kraji během příštího týdne. Jednat chce se všemi stranami a do koalice vstoupí s takovým partnerem, který jí umožní prosazovat volební program, například úhradu třicetikorunových poplatků v krajských nemocnicích z rozpočtu kraje. Sociální demokracie je schopna utvořit koalici s ODS, KSČM i lidovci.

autoři: tif , š.iva , Michal Schoffer
Spustit audio