Krnovský babybox zahajuje ostrý provoz

30. červenec 2012

Momentálně nejmodernější babybox budou mít ode dneška v Krnově. Spuštěn do provozu bude v pravé poledne. Schránka pro odložené děti je umístěna u vchodu do areálu nemocnice. Impulsem k jeho zřízení v Krnově byl případ odloženého Aleše, kterého našly na lavičce v parku náhodou dvě procházející ženy.

Před jedenácti dny technici babybox zabudovali do zdi u nemocniční lékárny v Krnově. Pak ho mnohokrát vyzkoušeli a testovali při různých situacích a nové postupy natrénoval i nemocniční personál.

Oproti starému typu má automatické otevírání dvířek, více monitorovacích stanic, je nerezový a také klimatizovaný. „Snažili jsme se posunout technickou laťku, ale pořád je co vylepšovat, takže třeba za deset let bude zase nový, jak jde vývoj dopředu,“ říká výrobce Zdeněk Juřica.

Čtěte také

Teď už je všechno připraveno pro jeho spuštění do provozu. Dnešním otevřením pátého babyboxu v kraji ale plány na jejich rozšiřování nekončí.

„Mám ještě vytipovaný Nový Jičín a samozřejmě bych hrozně rád a už jednám s nemocnicí v Havířově,“ prozrazuje své záměry Ludvík Hess z nadačního fondu pro odložené děti Statim.

Lidé, kteří se u nového babyboxu zastavili, proti jeho umístění v Krnově nic nenamítali. „Kdyby to zachránilo jeden život, tak je to super,“ říká například mladý otec Jakub.

V Moravskoslezském kraji jde o pátý babybox, fungují už v Ostravě, Karviné, Frýdku-Místku a Opavě. Dosud babyboxy v regionu pomohly zachránit devět dětí.

autor: iha
Spustit audio