Lékaři představili novou metodu léčby bolesti u ischemické choroby srdeční

26. duben 2022

Kybernetický nůž v ostravské fakultní nemocnici neslouží jen k léčbě nádorových onemocnění. Přesným ozářením dokáží lékaři také zbavit bolesti pacienty s ischemickou chorobou srdeční. Je to unikátní metoda, kterou v Ostravě využili jako první na světě. Pacient přitom nemusí být hospitalizován a po zhruba hodinovém zákroku odchází domů.

„Byl jsem sice dvakrát na operaci na bypassy, ale ty se časem zase jakoby zaplnily a tím pádem začaly ty velké bolesti do ramene, do hrudníku, že jsem prakticky nemohl existovat bez glycerinu,“ popisuje své zdravotní potíže Jaroslav Protiva z Orlové.

Bez speciálního spreje, první pomoci při bolesti na hrudi, už neudělal pomalu ani krok, pak ale dostal jako první na světě možnost podstoupit unikátní zákrok. „Jasně, že strach a obavy. Ale i velké očekávání – pojďme do toho, třeba to pomůže. A vyšlo to,“ dodává.

Dráha bolesti

Od bolesti mu lékaři pomohli pomocí ozařování nervových uzlů kybernetickým nožem, když před tím vyčerpali všechny dostupné metody léčby ischemické choroby srdeční. „My vlastně přerušíme tu dráhu bolesti, která vede kolem páteře přes nervový uzel, který my si umíme na CT vyhledat a zacílit,“ říká kardiolog Miroslav Hudec z nemocnice Agel Třinec-Podlesí.

„Tato metoda je zaměřena hlavně na kvalitu života. Určitě je to takové zadostiučinění, když k nám pan Protiva přišel, měl strašné potíže, vlastně jsme byli trošku zoufalí, co s ním. Nakonec nás napadla tahle věc a ukázalo se, že to funguje,“ dodává kardiolog.

Spolupráce s onkology

Na metodě lékaři pracovali tři roky, právě s onkology z ostravské fakultní nemocnice, kteří s kybernetickým nožem na milimetry přesně ozařují především nádory. „To zaměření a procedura je stejná. Liší se v tom, že léčíme vlastně funkční nemoc, čili nemáme hmatatelný cíl,“ říká přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Jakub Cvek.

Cyberknife přitom už dříve lékaři využili i k léčbě srdečních arytmií a s jeho revolučními možnostmi mají i další plány.

Spustit audio

Související