Lev, charita a nepříjemno

21. září 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už jsme si zvykli na nejrůznější humanitární sbírky. Na desítky projektů finanční pomoci těm, kteří se bez naší štědrosti obejdou jen těžko. Na jedné straně je tady jasná vůle pomáhat, ale na straně druhé narážíme na celou řadu nepříjemností. Nemusí to být zrovna policejní statistika a zprávy o tom, jak někdo sbírku rozkradl. Nepříjemné věci mají mnohem obyčejnější rozměr.

0:00
/
0:00

Když už nás Česká televize nutí trávit čas ve lví společnosti, nechoďme za konkrétním příkladem daleko. Časopis LEV zřejmě znáte. Je za ním bohulibá pomoc hendikepovaným dětem a zlepšení jejich životních podmínek. Vznikl také nápad prodávat tento časopis přímo na ulici, v obchodech, na parkovištích anebo v tramvajích. Ano, peníze je třeba získat a udělat pro to maximum. Jenže si nemohu pomoci a musím se trochu pozastavit nad zmiňovaným "maximem". Představte si, že jdete s dětmi jen tak přes náměstí, přitočí se k vám prodejce a začne hovořit. Ukazuje na děti a říká: Jaké by to asi pro vás bylo, kdyby vaši synové nebyli zdraví a kdyby neměli takové štěstí? Nejsou na tom všichni tak dobře jako vy... Robátka zírají a vám nezbude nic jiného než sáhnout do peněženky. Jenže za dvě minuty narazíte na dalšího prodejce a proces se opakuje. Když už potkáte třetího, cítíte něco zcela jiného než pozitivní hnutí mysli a ducha.

Souhlasím s tím, že je třeba zapůsobit na emoce a jistý druh soucitu. Jenže by to nemělo hraničit s psychickým nátlakem a znemožnění úniku. Vždyť přece jde v prvé řadě o to, aby příspěvek symbolizoval ochotu pomoci, a ne zbavení se vemlouvavého prodavače. Chtě nechtě jsem se nedokázal ubránit srovnání s posledním zvoněním studentů, které několik týdnů prakticky paralyzuje centrum města a vy dokola vysvětlujete a prcháte.

Rozumím snaze prodejců získat co nejvíce peněz za časopis, rozumím snaze podporovat lidi s nejrůznějšími potížemi, ale přiznávám, že uvidím-li svazek časopisů LEV v nějaké náruči, rozmyslím se. Odmítám opakovat, že jsem dnes už dvakrát přispěl, a že nechci být tím pádem označován jako necita, odmítám zjišťovat, za kterou pokladnou v obchodě někdo číhá. Tak se to podle mého soudu dělat nemá. Lví společnost by měla zůstat čistou. Byť jde o každou dvacetikorunu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.