Lovci dvoukorun

27. říjen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

To, že existuje vandalismus a bezohlednost, určitě není třeba dokazovat. Zničené fasády domů, rozbité lavičky v parku a krádeže všeho, co není pevně přišroubované. Na něco se dá možná zvyknout, ale jsou případy, nad kterými zůstává rozum stát.

0:00
/
0:00

Kostel svatého Václava v Ostravě je historickou perlou. Jen si vzpomeňme, kolik úsilí stála snaha sebrat tento svatostánek hrobníkovi z lopaty. Nakonec se dílo podařilo, což si můžete ověřit sami. Hned za vchodem je sice železná mříž, ale nakouknout se dá. Nakouknout a zase nevěřit vlastním očím. Tentokrát nepláče srdce věřícího nebo milovníka dějin, ale ryzího současníka. Ve výši očí visí totiž zajímavá cedule. Píše se na ní, že kvůli opakovanému vykrádání kasiček s milodary, které vzaly samy za své, muselo přijmou biskupství speciální opatření. Peněžní dary je možné předat poštou, složenka je přiložena u mříže, nebo na vrátnici. Pan vrátný peníze předá panu faráři sám. No a třetí možnost je hodit mince na zem za mříž, ale, jak je na ceduli zdůrazněno, hodně daleko.

Není to žádná legrace, to je realita. Lovci dvoukorun se neštítí ničeho a je jim jedno, co zničí a ukradnou. Dokážu si představit bezradnost lidí z biskupství, kteří zmiňovanou ceduli vymysleli a napsali. A kolik sil jim vzalo vytvoření různých variant pro dárce drobných sum.

Ještě že cizinec prohlížející si zamřížovaný vchod do kostela většinou naší mateřštinou nevládne. Jinak by se asi divil a nevěřícně mačkal spoušť fotoaparátu. Je to všechno detail, řeknete si možná. Ano, souhlasím. Ale čím více detailů existuje, tím více nemáte možnost vnímat to ostatní.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.