Mafiáni s dvoukolákem

17. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Když se řekne "organizovaný zločin", zřejmě si představíte drahá auta s černými skly, milióny na utajených bankovních kontech a dokonalý informační systém. Dvoukoláky, staré železo anebo děravé montérky do tohoto modelu rozhodně nepatří. V poznámce si názorně ukážeme, jakého omylu jsme se právě dopustili.

0:00
/
0:00

Říká se jim "šroťáci" a mezi jejich důvěrné známé patří obsluha sběren surovin a hlavně prostředí velkých podnikových dvorů. Společnost OKD sáhla zřejmě k poslednímu zoufalému kroku a založila speciální odbor zaměřený na boj se zloději kovového šrotu, barevných kovů, ale také uhlí na skládkách. Pokud si myslíte, že jde o osamělého důchodce nevalné sociální úrovně, který tlačí dvoukolák s dvěma kusy nějaké roury, jste na špatné cestě. Ve hře jsou náklaďáky, šéfové v pozadí, úplatky strážným, domluvy přes mobily, najímání bývalých nebo i stávajících zaměstnanců a devastace všeho, co přijde pod ruku. Seberou třeba kolečka od důlních vozíků, brzdy vagónů, známé hajcmany, kabely a nebojí se nacpat tunu železa do staré dobré stodvacítky. Lidé z OKD připomínají něco mezi Kobrou 11 a Colombem, fotografují za stromy a čekají celé dny v důmyslných úkrytech. Ztracený kus je totiž pro zloděje stovkou ve sběrně, ale pro firmu škodou třeba za desítky tisíc. Jenže musí chytit pachatele při činu.

Kdybychom zapojili selský rozum, asi bychom si řekli, že přece není možné ukrást něco, co jasně pochází z dolů, a pak to prodat ve sběrně jen tak bez postihu. Že musí existovat kontrola, evidence a ochrana. Bohužel v tomto máme k selskosti ještě daleko. Sice se na září chystá novela zákona o odpadech, která by zavedla předkládání občanských průkazů ve sběrnách podobně jako v zastavárnách, ale není vůbec jisté, jestli sněmovní mašinérií vůbec projde.

Pamatuji si, jak byl v dobách mého dětství kovošrot čímsi podřadným a téměř potupným. Dnes je to byznys s velkým B. Třeba jednou američani pochopí, kde je budoucnost akčních filmových detektivek a v kinech se objeví tituly jako "Šílený Jimmy s rourou" anebo "Rozeber si svoji šachtu". Obávám se ale už teď, že na Oskara to nebude. To by totiž cizák asi nikdy nepochopil.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.