Martin Knitl: Barevná železniční tlačenice

4. listopad 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už příští týden začne jezdit mezi Ostravou a hlavním městem další, v pořadí už třetí, vlakový dopravce.

Bude to taková hodně barevná železniční tlačenice. Pendolina Českých drah a žluté soupravy Regiojetu doplní černozlaté zbrusu nové vlaky Leo Expressu.

I když si dost dobře neumím představit, jak se toto všechno na jednu trať vejde, bude to bezesporu pozoruhodný okamžik. Hlavně z pohledu cestujícího, který si možná vzpomene, jaká to byla sláva, když směrem ku Praze vyrazila hodně drahá novinka - legendární vlak Manažer.

Od té doby nezůstal kámen na kameni a podnikatelsky nejlákavější úsek je doslova přeplněný. Ve špičku stoprocentně platí, že rychlý spoj vyjíždí z Ostravy každou chvíli a ti, kteří si rádi hrají s čísly, mohou sledovat cenové toče i veletoče.

Nejnovější přírůstek Leo Express sice tvrdí, že do cenové války jít nechce, nabízí průměrnou jízdenku za 290 korun, ale zavádí tak trochu letecké novinky - jízdné má být tím levnější, čím dříve si cestu zaplatíte. A perličkou, pokud to firma ještě nezmění, je i fakt, že třetí dopravce nebude mít žádnou náhradní soupravu pro případ poruchy.

I když sám jezdím vlakem tímto směrem jen občas, jsem velmi zvědavý, co se bude dít. Vzpomeňme si, jak před pár dny trochu nasněžilo a první předzvěst plískanic rozblikala zpoždění vlaků bez ohledu na dopravce. Co to udělá se třemi konkurenty, těžko říci a kdo ví, jestli to tuší i tam, kde u monitorů sledují pohyb každé soupravy na kolejišti.

Každá konkurence je dobrá minimálně proto, že z ní těží kupující a souboje o ně vedou ke změnám k lepšímu. Jako pamětník Manažera, kde se daly, světe div se, pořídit i čerstvé noviny, fandím všemu, co odlehčí peněženkám běžných smrtelníků. V záplavě zdražování a daňových plusů je tohleto velmi slibným mínusem.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.