Martin Knitl: Breda a Weinstein

18. listopad 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zatímco Ostrava se Nové Karoliny už dočkala, v Opavě tuto událost prožili tento týden ve čtvrtek. Přímo ve středu města se poprvé nahrnuly davy zákazníků do zbrusu nového obchodního centra, které nese dvě jména - Breda a Weinstein. A nejen tito dva muži jsou námětem poznámky.

Vedle nablýskaných výloh, třaskání ohňostroje a stovek cenových lákadel je toto opavské obchodní centrum pozoruhodným pokračováním příběhu pana Maxe Bredy. Architektonické novotvary jsou doslova přilepené k historickému obchodnímu domu Breda na náměstí Republiky v Opavě.

Mnozí si toho všímají a vysvětlují si to tak, že oba velkoobchodní prostory pojmenované po Bredovi by logicky spojené být asi měly.

Jenže tohle je čistě venkovní pohled. Stavitelé chtěli ze staré památky udělat součást oživení značky, propojit Bredy i uvnitř a získat tak naprosto velkolepou vstupní bránu. Jenže tento plán se nepodařil.

Zástupce developerské skupiny nám řekl, že se známým podnikatelem Kamilem Kolkem o tom mnohokrát mluvili, byli snad ve třech případech těsně před podpisem smlouvy, ale skutek utek.

V developerském hlase byla znát nechuť k dalším dohadováním, i když současně tvrdil, že smlouvu lze podepsat kdykoliv - i později. Jen poznamenal s tušeným potutelným úsměškem, že panu Kolkovi přeje, aby starý obchodní dům opravil do největší krásy.


Nové centrum Breda Weinstein teď začíná žít a tepat vlastním životem a stejně tak se začínají i obyvatelé města učit znova vyslovovat Bredovo jméno. Někdejší nákupní srdce Opavy a nemyslitelná součást utrácení chátrá už mnoho let a teď by se to mohlo, alespoň ve slovním vyjádření, změnit.

Majitelé nového centra polili šampaňským Bredovu a Weinsteinovu podobiznu. Nevím, jak se na to tito dva pánové shůry dívali, ale věřím, že jsou zvědaví na další vývoj situace tak jako my.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.