Martin Knitl: Chaos na trati

20. říjen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidé, kteří cestují vlakem mezi Opavou a Ostravou, zažívají krušné časy. Zdánlivě banální technický problém se proměnil na nefalšovanou ekologickou havárii a na jedné z nejvíce vytížených tratí v našem kraji hodně dlouho neprojede ani jeden vlak.

Byl to hodně nepovedený začátek týdne. V pondělí ráno z ničeho nic opavský nádražní rozhlas oznámil, že vlak nepřijede, neodjede, nedorazí ani náhradní autobus a děkujeme za pochopení.

S masou naštvaných lidí jsem byl téměř dvě hodiny svědkem totálního kolapsu komunikace mezi Českými drahami a cestujícími. Nikdo nic nevěděl, průvodčí s mobilem u ucha marně dolovala z dispečinku nějaké informace.

V Děhylově nás všechny z vlaku vysadili a šlo se na autobus. K více než stohlavému kolektivu přijel zpočátku jeden jediný, což pondělnímu ránu nepřispělo.

Druhým šokem bylo, že náhradní řidič odbočil překvapivě ke stanici Ostrava-Třebovice a nezajel s námi až do samotné Ostravy. V Třebovicích stál ovšem jediný vlak a nebylo jasné, kam vlastně pojede, protože se na jednom místě promíchaly dva tábory mrzutých - jedni ve směru na Opavu a druzí na Ostravu. Strojvůdce mezitím krčil rameny a nechal se slyšet, že nejsou volné vlaky. No prostě bezvadná věc.

Člověk sice chápe, že stát se může na jednokolejné trati cokoliv, ale podobné mimořádnosti by dopravce zvládat měl přece jen o poznání bravurněji.

Stovky litrů nafty a oleje, které vytekly z vlakové soupravy, rozhodně udělaly své a původně vcelku jednoduše řešitelná závada končí nutností odtěžit hromady hlíny a zabránit poškození přírody v rezervaci mezi Děhylovem a Třebovicemi.

Jelikož sám jezdím tímto směrem do práce, věru soucítím se všemi, kteří teď hledají, jak ten jejich spoj pojede, zda vůbec a co za kodrcání nás všechny ještě nějaký ten den čeká.

Vydržme to a bojujme s nepřízní osudu. A třeba tak trochu doufejme, že pokud se bude něco takového opakovat, že už si žádný postižený cestující nebude připadat jako nicotný člen stáda, které obíhá naprosto zmatený ovčácký pes.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.