Martin Knitl: Nečekané odvolání

7. říjen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jako blesk z čistého nebe se v tomto týdnu objevila zpráva o nečekaném odvolání ředitele opavského dopravního podniku Hynka Woitka. Vrátíme se k tomu i v nedělní poznámce.

Byl dlouholetým šéfem opavských autobusů a trolejbusů a zdálo se, že všechno je v nejlepším pořádku. I zpětně teď zaznívají zvěsti o tom, že tento jeden ze dvou dopravních podniků v kraji byl a je v dobré kondici a snese nejpřísnější srovnání s mnoha dalšími v Česku.

Když se pak člověk snaží rozluštit zdůvodnění jeho náhlého pádu z dopravního výsluní, aby si vzal dešifrovací stroj. Podle představenstva firmy se Hynek Woitek zabetonoval ve své kanceláři, ve svých zvycích a přesvědčení, že pro financování autobusů a trolejbusů stačí jen městský rozpočet a tržby ze samotného jízdného.

Pánům z představenstva prý po více než roce došla trpělivost, bouchli do stolu a ředitele z něj smetli. Údajně neprodával na firemní benzínce benzín a ladem zůstávalo i další zázemí, prostě se prachbídně vydělávalo tak nějak bokem a komerčně.

Bohužel se v oficiálním zdůvodnění nikde nedočteme, jakou roli sehrálo to, že Woitek chtěl být před komunálními volbami také primátorem města a že pro slova nezabalená v hedvábném papíru nechodil daleko.

Je to věru těžké šéfovat městské firmě, když se vám mění politické vedení stylem od zdi ke zdi. To pak můžete v pondělí dělat jednomu pomyšlení a v úterý za to samé dostat vyhazov.

Odvolání ředitele dopravního podniku v Opavě bohužel zapadlo vedle tahanic o hlavy ministerstva práce a sociálních věcí, věštění osudu naší vlády a předvolebních partií mariáše na politické scéně.

Nechci křivdit současné vládní koalici na opavské radnici, ale už těch jmen odvolala docela dost. Snad ví, co dělá, protože náhrady se jí hledat zatím příliš nedaří. Stačí si všimnout třeba nekonečného napětí a dusna kolem Opavské kulturní organizace, ze které po výběru nové šéfové utekl i galerista.

Ona sice destrukce k budování patří, ale někdy je lepší čerstvý očistný vítr než tropický tajfun a jako bonus pro jistotu i zemětřesení.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.