Martin Knitl: Nová hrdost

22. duben 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O Dolní oblasti Vítkovic a záchraně vysoké pece číslo jedna v našem vysílání mluvíme často. Přesto si teď poslechněte poznámku Martina Knitla, která zdůrazňuje jeden zanedbávaný detail. Když už Ostrava nepřeválcuje zbytek republiky turistikou, krásami svých náměstí nebo jinými atrakcemi, má obrovskou šanci dobýt svět dědictvím starých průmyslových časů. A co více - lidé v Ostravě mohou objevit sami sebe.

Asi bych tato slova nepsal, kdybych se nezačetl do mnoha internetových diskusí, které se týká v různých úhlech pohledu vítkovické Dolní oblasti, Ostravských Hradčan, světového průmyslového unikátu, železného srdce města nebo jak se to všelijak nazývá.

Najednou nevidím kydání politické špíny, laciné nadávky a namistrované ramenaté řeči anonymních hrdinů. Pročítám hašteření o tom, jestli je to turbína nebo jeřáb, debatu o kráse rezavého dědictví a nelze se neusmát nad otázkou, kde v tomto skvostu asi bydlí kastelán.

Pokud se nenápadně rodí nová hrdost na své město, je to určitě skvělá zpráva. Paradoxně bere sílu z toho, co vypadalo dlouhá desetiletí jako smrtelné břímě - soužití s těžkým průmyslem, tím nejtěžším možným, všudypřítomná drsná realita ocejchovaná možná už navždy obrázky důlních výtahů a umouněných mužů s žárovkami na přílbách.

Vždy, když projíždím kolem Dolní oblasti Vítkovic, pozoruji v útržkovitých pohledech přes silniční bariéru veškeré hemžení stavebních strojů, nákladních aut a hromad dlažebních kostek.

Člověk tomu nemusí vůbec propadnout, není třeba dojímat se příběhy otců a dědů, jak kdysi těžce robili. Stačí vědět, že toto město má svůj poklad. Nejsou to běžné korunovační klenoty a na první pohled asi málokdo pochopí, proč je ta hora železa tak omračující.

Ono jde totiž o něco úplně jiného. Že ti, které doposud trápí nesmyslný pocit druhořadosti, když někde jinde prozradí, odkud jsou, že prostě mohou vypnout hruď a říci: "Tam, kde bydlím, si staré dokonalosti umíme vážit. A to, co máme, vy mít nikdy nebudete."

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.