Martin Knitl: Pohádka o nemocnici

12. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Určitě si pamatujete na známou větu z pohádek, která byla pro udatné prince velkou výzvou. Panovníci v ní slibovali hrdinovi ruku princezny a půl království k tomu. Něco podobného teď zažíváme v přímém přenosu, i když pohádkové základy značně podkopává politická a ekonomická realita. Jde o snahu krajských radních předat novojičínskou nemocnici soukromé firmě.

Je to pohádka o zlých předcích, kteří zlikvidovali sociálně citlivý přístup k pacientům v Novém Jičíně a Vítkově. A hlavně o udatném rekovi s tváří hejtmana Jaroslava Palase, který se nebojí postavit mocnému vládci oranžových šál Bohuslavu Sobotkovi, protože tento vládce soukromé vlivy ve zdravotnictví přirovnává k cestě do pekel.

Problém je to složitý, ale nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že je to hodně začarovaný kruh. Provázanost společnosti Agel s nemocnicí nelze přehlédnout ani zdravotnicky ani ekonomicky a položení této zadlužené krajské nemocnice na talíř Agelu je logickým krokem. Pochopitelně pojištěným dlouhodobým pronájem se zachováním vlivu krajských mocnářů.

Až se tohle bude projednávat na půdě krajského zastupitelstva - dnes na pracovním setkání - a zejména pak 21. září při skutečném hlasování, to bude vskutku poutavý zážitek, ať už tam budou politici, novináři, lékaři nebo starostové.

Co ale připomíná pohádkové dělení, je spekulační teorie o rozpolcení novojičínské nemocnice mezi Agel a nemocnici ve Frýdku-Místku. Tato zoufalá konstrukce zachránců sociálnědemokratického odporu k privátním nemocnicím vyděsila dokonce i zdravotní sestry. Z Vítkova - odloučeného pracoviště - jsou slyšet hlasy, že to by snad ani nemohlo fungovat.

Ano, princové v pohádkách dostali půl království a celou princeznu. V případě krajské nemocnice je to kapánek obtížnější, protože tehdy neměli sbírky zákonů a do všeho kecal jen ten feudál. Pokud se tedy nepodaří najít nějaká bonusová princezna, raději bych opravdu nemocnici nepůlil mezi dvě města. Politických agelovských tahanic si užíváme i bez toho.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.