Mediální vlivy

6. září 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Média ovlivňují myšlení lidí. Právě proto se ti, kteří to chtějí někam dotáhnout, odjakživa snažili sdělovací média ovládnout. Zdatný mediální manipulátor totiž dokáže dělat opravdové divy.

0:00
/
0:00

Způsobů, jak se zviditelnit, je mnoho. Když to nejde přes noviny, rozhlas nebo televizi, přicházejí na řadu billboardy, inzeráty a letáky všeho druhu! A výsledek? Slabší povahy se prostě a jednoduše nechají utáhnout na vařené nudli - pod mediálním tlakem nakupují inzerované zboží jako diví, mění názory na všeobecné dění, volí politiky, po kterých by normálně ani pes neštěkl a hlavně - začínají měnit své hodnoty.

Nevím jak vy, ale já jsem si v posledních letech všimla nápadné změny - to co bylo ještě před lety obecně nepřijatelné, se dnes stává běžnou společenskou normou. Řekněme si příklad: Mladá hezká dívka se snaží prorazit do šoubyznysu. Má málo zkušeností, její jméno nikomu nic neříká a nemá vlivné známé. Nechá se tedy vyfotit v choulostivých scénách pro nějaký pánský magazín, nebo natočí lechtivý filmový snímek podobného kalibru. Podobná zkušenost by takové ambiciózní dívce ještě před pár lety zavřela vrátka ke slávě na věčné časy. A dnes? Všechno je jinak. Pod tlakem médií lidé změnili názory. Focení nebo natáčení podobných záběrů je pro mnohé obvyklým jevem a lidé se nad ním nepohoršují. Výjimkou nejsou ani názory teprve dospívajících dívek, že ony by pro svou kariéru nebo peníze něco podobného bez váhání také udělaly.

Kladu si přitom otázku... je tomu tak i v jiných případech? Znamená to, že množící se úplatkářské aféry rozmazávané v médiích změní hodnotový systém lidí? Budeme braní úplatků časem považovat za něco naprosto běžného a obvyklého? Určitý posun tímto směrem už pozoruji. V médiích jsou častěji černými ovcemi lidé, kteří úplatek vzali. Daleko méně mediálních kopanců ale dostávají ti, kteří peníze za protislužbu dali. Že jsou vinni oba, části našeho národa nějak uniká.

Pevně doufám, že k dalšími posunu v toleranci lidí tímto směrem nedojde. Jedno je ale jisté - nejsme takoví konzervativci, jak si o nás Evropa myslí. Máme v sobě netušené schopnosti tolerance. Jen jsme je špatně nasměrovali. Což takhle vyzkoušet je třeba vůči rasovým menšinám?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.