In memoriam

5. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Milióny věřících lidí na celém světě prožívají smutné dny - zemřela hlava katolické církve - papež Jan Pavel II. Není asi člověka, kterému by bylo jméno této osobnosti neznámé. Víme ale opravdu všichni, kým opravdu zesnulý papež byl?

0:00
/
0:00

Člověk, který by nedokázal v těchto dnech odpovědět na otázku kdo byl Jan Pavel II, snad neexistuje. I dítko školou povinné ví, že správná odpověď zní: papež, hlava katolické církve... Kým ale opravdu byl Karol Vojtyla, Polák pocházející z nedalekých Wadowic? Proč jej milovalo tolik věřících? Proč jej obdivovalo tolik významných osobností? Čím si vysloužil přízeň tolika lidí?

Myslím, že i na tyto otázky dokáže většina z nás bez potíží odpovědět. Hůře už na tom ale jsou dítka školou povinná. Ověřila jsem si to přímo u svého "náctiletého" potomka. Pár souvislých vět k významu odkazu Jana Pavla II. ze sebe vysoukal velmi obtížně. Ptáte se proč? Také jsem se ptala.

Odpověď jsem našla v textu učebnice základní školy. Dozvíte se v něm jen dvě kusé věty upřesňující civilní jméno Jana Pavla II, jeho polský původ i fakt, že je prvním slovanským papežem. Toť vše. Musela jsem se svému synovi omluvit. Věděl dokonce více, než mu ukládalo učivo základní školy. Kde je tedy chyba?

Hledat ji můžeme minimálně u tvůrců učebnic. Jsem si jistá, že při další aktualizaci textu přinesou zásadní změnu - kromě papežova data úmrtí určitě přibude i několik dalších řádků k jeho odkazu. Je ale velká škoda, že myšlenky, vize a ideje lidí s velkým "L" předáváme dětem až v čase minulém. V čase, kdy se přítomnost stává historií - tedy dobou, která je "náctiletým" na hony vzdálená!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.