Meteorologové varují před dalšími vydatnými dešti

3. červen 2010

Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji mohou v noci opět stoupat. Meteorologové totiž varují před dalšími vydatnými dešti. Výstraha platí od dnešního odpoledne. Pršet má až do zítřejšího rána, přičemž v oblasti Beskyd má spadnout až 50 milimetrů srážek. Navíc má zesilovat severní vítr a vzhledem k podmáčenému terénu lze očekávat vyvracení stromů.

Vodohospodáři se na situaci připravili, preventivně upustili vodu z přehrad. „Na všech přehradách nyní probíhá takzvaný zvýšený odtok a přehrady tak uvolňují svůj retenční prostor. Na většině bylo uvolněno i něco ze zásobního prostoru. Ve chvíli, kdy začne pršet, bude odtok na přehradách minimalizován, aby voda, která naprší nad přehradou, zůstala zachycena,“ ujistil mluvčí Povodí Odry Jindřich Vaněk.

Déšť by měl doprovázet i silný vítr, který může vyvracet stromy z podmáčené půdy. Hasiči jsou podle krajského mluvčího Petra Kůdely v pohotovosti. „V případě, že by tuto noc velká voda dosáhla rozměrů včerejška nebo dokonce situace před dvěma týdny, budou povoláváni do služby i hasiči, kteří mají momentálně volno,“ dodal Kůdela.

Rady ČMHÚ
Vzhledem k velmi nebezpečnému vývoji počasí ve zmiňovaných oblastech ČHMÚ opět doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho další prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ) a dle situace v postižených oblastech podnikat nezbytná opatření:
- Uposlechnout pokynů místní samosprávy, policie a hasičské záchranné služby
- Varovat sousedy, zejména staré lidi.
- Přestěhovat zvířata, automobily, cennosti a další věci do bezpečí ve vyšších polohách (do patra apod.).
- Připravit se na náhlé vypnutí elektřiny a plynu. Odpojené elektrické spotřebiče přesunout na bezpečné místo.
- Maximum protipovodňových opatření provést v denní době. Za tmy a bez elektrického proudu je vše mnohem komplikovanější.
- Připravit se na možnou evakuaci, vzít s sebou doklady, nezapomenout na potřeby dětí a domácích zvířat.
- V postižených oblastech pravděpodobné omezení individuální i veřejné dopravy.
- Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody, pozor na podemletí krajnic a mostů.
- Nebezpečí zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů apod.


Počet sesuvů půdy se blíží stovce

Kvůli podmáčenému terénu stále také roste počet půdních sesuvů. V Moravskoslezském kraji jde už o téměř 90 míst, která se zatím daří hlídat. V mnoha obcích už začaly i sanační práce.

Mezi nejnovější případy sesuvů patří Bystřice nad Olší, kde svah ujíždí nedaleko rodinného domu - půda se dala do pohybu také v Jablunkově. Bronislav Heczko z jablunkovského městského úřadu potvrdil, že sesuv je blízko jediné příjezdové silnice k osadě.

„Monitorujeme to, ale zatím bezprostředně nic nehrozí, protože je to mezi potokem a příjezdovou cestou. V případě, že by se to sesouvalo dál, je tam riziko poškození té příjezdové cesty,“ dodal Heczko.

Moravskoslezský kraj zatím napočítal povodňové škody na silnicích na více než 165 milionů korun. Ve sčítání ještě úředníci pokračují. Silnice druhých a třetích tříd nepoškodila jen voda. Komunikace ohrožuje zhruba 30 půdních sesuvů, a to zejména na Frýdeckomístecku a Karvinsku.

„Mezi nejvýznamnější patří sesuvy v úsecích silnice z Písku do Bukovce, kde došlo k sesuvu poloviny vozovky a provoz je zde veden po zbývající polovině komunikace. Dále pak na silnici mezi Skalicí a Raškovicemi, kde musela být silnice zcela uzavřena z důvodu zavalení materiálem z výše položeného svahu,“ potvrdila mluvčí Krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková.

autoři: mrk , mik , tif
Spustit audio

Více z pořadu