Mezi plotnou a přesčasy

14. červenec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Říká se, že statistika je naprosto nezáživným čtením. Že je to často zbytečná hromada nejrůznějších tabulek a grafů. Jenže stačí přiřadit ke kolonkám něco konkrétnějšího a už mohou vznikat docela zajímavé souvislosti.

Míra nezaměstnanosti. Pro ty, kteří místo marně hledají, je to zoufalé zhmotnění osudu. Ti, kteří místo mají, se do podobných statistik raději ani nedívají, aby to nezakřikli. Jenže co když oddělíme muže a ženy? Co když budeme pátrat po tom, jak si něžnější polovina na trhu práce vlastně vede?

Přijdeme na to, že severní Morava spolu se Slezskem je tak trochu specifická. Ostatně jako vždy. Ženy utrpěly na pracovním trhu velký debakl po změnách ve struktuře průmyslu. Byly první na odstřel. Bohužel sektor noblesně nazývaný "terciální" je všechny nepolapil. Prostě proto, že tady ještě dostatečně nevznikl. Ženy mají také tu nevýhodu, že se kolem nich motají batolata. A že jsou na mateřské, na paragrafech, že prostě patří spíš k té plotně než na výplatní pásky. Přesně tak uvažuje spousta zaměstnavatelů, kteří slečny a paní na konkurzech probodávají úskočnými otázkami. Řeknete si možná, že je to přitažené za vlasy, ale příběhy žen, které prošly motivačními kurzy třeba přes úřad práce, dokazují pravdivost těchto slov. Ženy mají skutečně o jednu "šichtu" navíc a zmiňovaná plotna se projevuje všude kolem.

Proč mají ženy nižší výdělky, proč je žen-podnikatelek ani ne deset procent? Proč se tak bojí návratů z mateřské dovolené? Přesně tak vypadá obsah slova diskriminace. Viditelný a praktikovaný kam se jen podíváte.

Bohužel jsme si na tuto nerovnost tak trochu zvykli a nerovnoprávné postavení dané historií budou pracně vymazávat z povědomí ještě děti našich prapravnuků. O postavení ženy na trhu práce točíme reportáž a už brzy vám ji nabídneme. Protože kdo má větší šanci najít místo v rizikovém věku řekněme 55 let? Muž nebo žena? Doplňte si sami.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.