Michal Schoffer: Akce SMOG

16. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kdo se během minulé zimy nesvezl zdarma autobusem, už se mu to legálně nepodaří. Zastupitelé odpískali kontroverzní Akci Smog, tedy možnost, pohybovat se v krajském městě zadarmo pomocí MHD, když je kvalita vzduchu v červených číslech.

Jedni to popisují jako geniální nápad, který měl pomoci Ostravě řešit zamořené ovzduší. Druzí to považují za zvrácenost rozhazovačné radnice. Kdo má pravdu? Na to se už jistě každý z vás odpověděl.

Každopádně šlo o zajímavý experiment, ale nevyšel, protože se ukázal vzhledem k finanční náročnosti jako málo účinný. Nechat auto doma a raději se vydat do města veřejnou dopravou zdarma během smogu bylo ochotno jen několik procent motoristů. Nedivme se jim hned z několika důvodů.

Pomiňme přitom asociály a citlivky, kteří mají fóbii už je z toho, držet se v trolejbuse stejné tyčky jako ostatní, protože s těmi evidentně nehne vůbec nic.

Zkuste si ale představit, že jste přespolní a na autobus to máte daleko. Pak se nic neřeší, protože MHD zdarma platí jen v Ostravě a kromě spousty kroků musíte investovat i do jízdenky za meziměstský autobus nebo vlak.

Řešení by bylo, odstavit auto na okraji města a přes křižovatky jet tramvají, ale není kde. A tak, třeba i proti svému přesvědčení, nakonec budete stejně muset dusit město výfukovými plyny.

Na adresu Akce SMOG je teď in říkat - já jsem to říkal. Ale pokud by nešlo jen o izolovaný krok, ale o součást komplexního řešení dopravy celého regionu, mohlo by to fungovat. Ostatně tak odepsaný projekt to ještě není. Něco podobného totiž stále funguje v nedalekém Frýdku-Místku. Uvidím, jak dlouho.

Spustit audio