Michal Schoffer: O nedostatku vody

1. listopad 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V kraji možná bude nutné vybudovat nové přehrady. Odborníci totiž varují před nedostatkem pitné vody. Po loňských povodních se to může zdát jako nevhodný vtip, přesto se prý budou zásoby postupně ztenčovat. Je to zpráva, která se neposlouchá dobře hlavně v místech, která by měla skončit pod hladinou.

Poslední dobou se často se říká, že budoucí války už nepovedou o ropu, ale o vodu. Zatím to chce v Evropě docela dost fantazie. Kdykoliv otočíme kohoutkem, vypadá to, že zásoby životodárné tekutiny jsou téměř neomezené. Odborníci ale varují, že klimatické změny by mohly v budoucnu způsobit nebývalá sucha, kvůli nimž by se po okraj naplněná vana zařadila mezi stejně luxusní a málokomu dostupné zážitky, jako třeba let tryskáčem.

Varování je natolik vážné, že mu věnují pozornost i naši hydrologové v mírném klimatickém pásu. Říkají, že se zásoby povrchové vody budou skutečně pomalu vyprazdňovat. Dokonce se už kvůli tomu začalo pracovat na plánech, které mají možný nedostatek vody vyřešit. Státní úředníci vytipovali 65 lokalit, kde by mohly vzniknout nové nádrže, které by ovlivnily život ve dvou stovkách obcí.

Čtyři nové přehrady by mohly vzniknout v Moravskoslezském kraji. Spálov, Horní Lomná, Dlouhá Loučka, Spálené - to jsou obce, které by mohly dát v budoucnu název i vodní hladině. Třeba v malebné beskydské vsi Horní Lomná doufají, že k tomu nikdy nedojde. Tamní starosta věří, že se scénáře o katastrofálním suchu nikdy nenaplní, protože by to znamenalo zatopení části vesnice. Značné problémy jsou ale už teď. Kvůli stavební uzávěře nevznikají nové domy a ty staré ztrácejí hodnotu kvůli nejisté budoucnosti.

Kdy a v jaké míře bude nutné betonovat, se ukáže až v příštích desetiletích. Pokud se naplní ty nejhorší tuzemské předpovědi, pořád snad budou přijatelnější, než řinčení zbraní.

Spustit audio