Michal Schoffer: Podivná papalášská zábava

2. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Náš region má bohaté zkušenosti se slavnostním zahajováním i otevíráním nejrůznějších staveb. Stačí si třeba vzpomenout na začátky budování ostravské dálnice. Na základní kámen se tu klepalo dokonce opakovaně, než konečně vyjely do terénu první bagry. Poněkud rozpačitá tradice tím však neskončila, právě naopak, zapustila hluboké kořeny, jak jsme se mohli přesvědčit v posledních dnech.

U nové silnice v obci Hrádek u Třince nedávno vyrostlo improvizované pódium. U něj zastavilo několik nablýskaných aut. Z nich vystoupili pánové v oblecích, někteří z nich až z Prahy. S nůžkami v rukou a potem ve tváři pak slavnostně stříhali pásku, která symbolizovala spuštění provozu na cestě za asi miliardu korun.

Všichni se tvářili vážně a pronášeli patetické projevy, jakoby nevěděli, že se po té cestě už tři měsíce normálně jezdí. Po přípitku a pohoštění osiřel stan i chlebíčky. Místní byli rádi, že mají novou cestu, a tak se nad svéráznou papalášskou taškařicí ani moc nepozastavovali.

Pokud zbytečná ceremonie v Hrádku způsobila jen lehké pozvednutí obočí, o kousek dál mohla skončit o něco hůř.

V Bašce se otevíral most, který tu chyběl od loňských povodní. Místní tu od radosti uspořádali přímo na mostě hotovou veselici. Kroje, alegorické vozy, transparenty, ovacemi odměněné projevy. Jakmile prošel po mostě jásající dav, poslední politik nasedl do auta a zhasly kamery i fotoaparáty, pořadatelé vzali pletivo a udělali tu nejabsurdnější věc na světě - most zase zavřeli.

Ti, kteří si chtěli užít procházku později, měli smůlu. Jeden odvážný cyklista, který právě s kolem nad hlavou zdolával bariéru, si položil prostou, řečnickou, avšak výstižnou otázku. Doslova řekl: „Proč tu proboha šaškujou?“ Nikdo na ni ale nemohl odpovědět, na mostě už totiž v tu doby nikdo nebyl. Oficiální spuštění provozu bylo v plánu až za dva dny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.