Mikulášské nadělování Tónů málem zapomenutých

Je Mikuláše, jde se nadělovat. Oslavenců je tady celá řada. Začneme třeba u Slávka Žaluda, vedoucího přerovských Entuziastů a Přerovem i skončíme, gratulací Jaroslavu Wykrentovi.

Entuziasté loni slavili padesátiny, Slávek Žalud měl koncem listopadu narozeniny, už blízko sedmdesátinám. To hudební redaktor Jiří Šimonský měl zrovna 77, tedy 3. prosince. Mimochodem zrovna Jirka býval výborným Mikulášem na předvánočních besídkách pro děti rozhlasáků. Seděl u klavíru a zpíval si s nimi, to bylo radosti z dárků věru zasloužených.

3. prosince se narodil taky František Mixa, učitel, jeden čas vedoucí hudební redakce, hudební režisér ostravského rozhlasu a poté profesor Janáčkovy konzervatoře. Společně s mistrem zvuku Ivošem Roubalem byli u natáčení vánočního alba valašské zpěvačky a básnířky Aleny Valové, dílem ve studiu konzervatoře, které společně budovali, dílem v naší staré rozhlasové jedničce. To bylo v roce 2006, před 15 lety.

A v mikulášské nadílce ještě vzpomeneme Jaroslava Wykrenta, kterého koncem listopadu hostila Heligonka Jarka Nohavici. Jak sám řekl, měl to být jeho poslední takto ucelený koncert, zdraví prý už více nedovolí. Dvě hodiny v kuse hrál a zpíval, dvě hodiny mu sekundovala skvělá kapela In Blue Ivana Němečka s fantastickým letošním pětasedmdesátníkem Rudou Březinou. A Wykrentovo Nebudu zakončí naše mikulášské Tóny...

Spustit audio

Související