Pentle růžová má padesát, její autor Jarda Wykrent o 18 víc. A pořád hraje a zpívá

Jaroslav Wykrent měl 10. září osmasedmdesát a ve svém životě měl nepočítaně různých zákrutů. Nicméně jeden z nich ho před 50 lety přivedl do ostravského studia – a jeho vlastní píseň Pentle růžová se stala hitem.

Jarda Wykrent natočil v ostravském rozhlase desítky písniček, další desítky textoval pro jiné, zejména pro Marii Rottrovou. Jen výjimečně sáhl po materiálu jiných autorů.

Jaroslav Wykrent & IN BLUE ve Studiu 1

Na sklonku minulého století Jaroslava Wykrenta postihla řada mozkových příhod, spoustu věcí se musel učit znovu, včetně řeči a zpěvu. V druhé dekádě 21. století už to byl zase on – beatový šansoniér si našel dobrou kapelu: In Blue v čele s Ivanem Němečkem, občas posílenou dávnými kamarády z ORO a Flaminga, třeba saxofonistou Rudou Březinou.

Čtěte také

V roce 2014 vydal cédéčko Už to prostě není ono.  A na něm Mobil blues, ze kterého také v našem pořadu nabízíme ukázku...

Baterky docházejí, jináč to už nejde, přicházejí další nemoci, a jak tak doktoři dávají Jardu Wykrenta dohromady, dostaví se ještě covidové šílenství, pan Wykrent má hotové další písničky a ne a ne se s nimi dostat do studia; až vloni, v krátké letní přestávce. Jsou tady, Jarda stále vystupuje a těší se na 25. listopad, kdy ho v Ostravě přivítá Heligonka Jarka Nohavici, žije – a je do života pořád blázen. Což je nádhera!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.