Milosrdné závěje

15. březen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Všimli jste si, jak všichni v posledních dnech pookřáli? Inu, není divu. Příroda se začíná pomalu probouzet ze svého zimního spánku a my, lidé, také. Nastavujeme tváře slunci a snažíme se venku pobývat co nejdéle. Ne vždy ale bývá takový pobyt spojen jen s příjemnými zážitky.

Jaro je tady. Tedy, přesněji řečeno, je tady jarní počasí. Nástup toho astronomického nás totiž čeká až za pár dnů. Ve městech odtály i poslední zbytky sněhu, které v době největších kalamit náklaďáky navezly na obrovské hromady. Slunce hřeje, rodí se štěňata, koťata i slůňata v ostravské ZOO, zamilované páry brouzdají parky a i ti nejvíce spěchající jedinci usedají na lavičky a kochají se probuzenou přírodou. Ovšem, ne dlouho.

Stačí se pořádně rozhlédnout a brzy zjistíte, že právě končící zima byla k některým věcem přeci jen milosrdnější. Krom toho, že vrstvy svetrů a kabátů už nezakrývají naše zakulacená břicha a boky, i okolí oněch zmiňovaných laviček hyzdí přírůstky všeho druhu. Psí hovínka, zmačkané papíry, ušpiněné igelitové pytlíky, napolo rozmočené nedopalky cigaret, PET lahve - to všechno a mnohem více se nekupí jen v popelnicích a jejich okolí, ale všude tam, kde je nechaly ležet ruce člověčí v domnění, že sníh všechno schová.

Ano, schoval, ale jen na nějaký čas. Jaro je odhalilo v plné ošklivosti. Nezbývá tedy, než počkat, až do ulic vyrazí, stejně jako každý jiný rok v tuto dobu, muži a ženy v oranžových vestách a dají do pořádku to, co v nepořádku vůbec nemuselo být. Ale,... možná .... možná, že příští rok vyjdeme do prosluněného jarního dne bez obav, že šlápneme do psího hovínka nebo uklouzneme na zmačkaném igelitovém sáčku. Možná....až si všichni uvědomíme, že to, co činíme pod rouškou tmy či milosrdných sněhových závějí, existuje, jen na nás zrovna nikdo nekouká.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.